UNIVERZITET U MINHENU

Razvijen novi način borbe protiv raka: Vještačke DNK strukture napadaju maligne ćelije

To razaranje mora da bude što efikasnije i što specifičnije kako bi se izbjeglo oštećenje zdravih ćelija

Imunoterapija smatra se ekstremno obećavajućim oružjem u borbi protiv raka. Radboudumc.com

E. Ag.

21.8.2023

Vještačke DNK strukture ojačane antitijelima mogu da daju instrukcije imunosistemu da napada ćelije raka u tijelu, pokazala je nova studija istraživača Univerziteta u Minhenu Ludvig Maksimilijan (LMU), Tehničkog univerziteta u Minhenu i Centra Helmholc, prenosi Psych.org.

Objavljena studija

Imunoterapija smatra se ekstremno obećavajućim oružjem u borbi protiv raka. U suštini, navodi se u saopćenju, cilj je da se imunosistem tijela aktivira na takav način da sam identifikuje i uništava maligne ćelije. Međutim, to razaranje mora da bude što efikasnije i što specifičnije kako bi se izbjeglo oštećenje zdravih ćelija. Tim istraživača sa tri njemačke naučne institucije objavio je novu studiju u žurnalu „Nature Nanotechnology“, u kojoj predstavljaju obećavajuću metodu koja upravo to i radi.

- Glavni rad je mala „kočija“ od savijenih DNK lanaca koji su specijalno ojačani antitijelima – rekao je profesor Sebastijan Kobold, jedan od glavnih autora studije.

Njegov tim je na Univerzitetskoj bolnici u Minhenu istraživao utjecaj ovih vještačkih DNK struktura. Ova nova klasa agenata, nazvana „programirani aktivatori T-ćelija“ ili PTE, pravi se pomoću DNK origamija, nanotehnologije u kojoj lanci DNK sklapaju sebe u strukturu simuliranu unaprijed na kompjuteru. Dizajn omogućuje antitijelima da budu dodana na četiri pozicije. 

Antitijela koja se vezuju za određene ćelije tumora dodaju se s jedne strane, dok se antitijela koja prepoznaju T-ćelije imunosistema dodaju sa druge strane. T-ćelije uništavaju obilježene ćelije raka.

105 različitih kombinacija antitijela

- Ovaj pristup omogućuje nam da napravimo različite programirane aktivatore T-ćelija i adaptiramo ih za najbolje djelovanje. U teoriji je sve moguće, što čini PTE veoma obećavajućom platformom za liječenje raka – rekao je dr. Adrijan Gotšlik, jedan od autora studije, prenosi Nauka.rs.

Za studiju su naučnici napravili 105 različitih kombinacija antitijela i testirali su ih da vide kako se povezuju sa ciljanim ćelijama i koliko uspješno regrutuju T-ćelije. Tim je uspio da dokaže da je poslije 24 sata uništeno 90 posto ćelija raka.

Dr. Gotšlik objašnjava da je, zahvaljujući tome što mogu da stave više različitih antitijela istovremeno, pa ćelije tumora mogu da budu targetirane preciznije. Također, lakše je kontrolisati aktivaciju imunosistema. To povećava šanse liječenja raka i razlikovanje oboljelih i zdravih ćelija, čime se smanjuju nuspojave. Tim naučnika vjeruje da ova DNK origami tehnologija može da se koristi i za druge tipove imunoterapije.

- Vjerujemo da naša otkrića omogućuju da se započne kliničko testiranje DNK nanotehnologije i da demonstrira potencijal biomolekularnih strategija baziranih na DNK origami tehnologiji u medicinske svrhe – rekao je dr. Sebastijan Kobold.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.