GEJMING PLATFORMA

Kolektivna tužba protiv Robloxa: Roditelji smatraju da olakšava djeci da se kockaju

Ukazuju na sajtove trećih strana koji pozivaju korisnike da igraju igre na sreću koristeći Robloxovu virtuelnu valutu

Iako je kockanje zabranjeno na platformi Roblox, tužioci smatraju da pravila kompanije o ovome nisu dovoljno jasna. Bibaleze.si

E. Ag.

23.8.2023

Gejming platforma Roblox, posebno popularna među djecom i tinejdžerima, suočava se s kolektivnom tužbom. Naime, roditelji optužuju platformu da olakšava kockanje maloljetnicima.

Tužba, podnesena u Sjevernom okrugu Kalifornije, ukazuje na sajtove trećih strana koji pozivaju korisnike da igraju blekdžek, automate, rulet i druge igre na sreću koristeći Robloxovu virtuelnu valutu robux, koja se kupuje pravim novcem.

Vrebaju djecu širom zemlje

Rejčel Kolvin (Rachel Colwin) i Danijel Sas (Daneil), majke koje su podnijele tužbu, tvrde da su njihova djeca kockala na trećim stranicama koje koriste robux, gubeći hiljade ove valute bez njihovog znanja. Tužba posebno imenuje RBXFlip, Bloxflip i RBLXWild kao učesnike u "ilegalnom kockarskom krugu koji vreba djecu širom zemlje", prenosi Tech Crunch.

Iako je kockanje zabranjeno na platformi Roblox, tužioci smatraju da pravila kompanije o ovome nisu dovoljno jasna. Tužba navodi da Roblox održava kontrolu nad tokom robuxa i stoga ima potpuno saznanje o sumnjivim sajtovima trećih strana koji mame djecu da se kockaju ovom digitalnom valutom.

Sigurno i zakonito online iskustvo

Roblox se brani tvrdnjom da su sajtovi za kockanje koji su navedeni u tužbi u potpunosti nezavisni i da nisu povezani s njihovom platformom. Kompanija je istakla da je posvećena sigurnom i zakonitom online iskustvu za svoje korisnike.

Ovaj slučaj može otvoriti šire rasprave o regulativama virtuelnog trgovanja unutar igara i njihovom potencijalnom utjecaju na industriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.