ZDRAV ŽIVOT

Ne možete spavati? Ovi savjeti vam mogu biti korisni

Izbacite iz spavaće sobe sve elektroničke smetnje

Stvorite ugodnu atmosferu. Pixabay

Dž. R.

19.3.2024

Zaboravite na brojanje ovaca, ako imate problema sa spavanjem i pitate se “Kako lakše zaspati?“, uz ove ćete savjete stvoriti higijenu spavanja, lako zaspati i probuditi se odmorni, prenosi Krenimo zdravo.

Kako lakše zaspati?

Izbacite iz spavaće sobe sve elektroničke smetnje, uključujući televizor, mobilne telefone i prenosne računare. Stvorite mirno okruženje za kvalitetan san.

Također, topla i opuštajuća kupka pomoći će vam da se opustite prije spavanja. Povećat će tjelesnu temperaturu, a pad temperature koji slijedi će potaknuti vaše tijelo da misli kako je došlo vrijeme za spavanje. U kupku dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja kako biste poboljšali efekat.

Vježbanje tokom dana može pomoći da navečer lakše zaspite. Ipak, nemojte vježbati prije spavanja jer ćete se osjećati previše energično poslije vježbanja, stoga ćete imati problema pri odlasku u krevet.

Izbacite radni sto iz spavaće sobe jer može utjecati na vašu sposobnost da se isključite iz vaših svakodnevnih briga. Nema e-pošte, nema računa, nema stresa. Neka vaša spavaća soba bude mjesto za odmor i spavanje.

Naša tijela vole rutinu. Odlazak na spavanje i buđenje ujutro u slično vrijeme svaki dan pomoći će da bolje spavate.

Opuštajući mirisi

Poprskajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande na jastuk i uživajte u mirnom i dubokom snu. Istraživanja su pokazala da aromaterapija lavandom može pomoći usporiti aktivnost nervnog sistema i poboljšati kvalitetu sna.

Izbjegavajte kofein i druge stimulanse u večernjim satima jer nećete moći zaspati. Radije popijte šoljicu vrućeg mliječnog napitka ili čaj od kamilice.

Ako već ne možete zaspati, nema smisla da se okrećete po krevetu. Ustanite i okupirajte vrijeme nečim opuštajućim, kao što je npr. čitanje knjige pola sata, a zatim pokušajte ponovno zaspati. Nikako nemojte to vrijeme provesti ispred televizora. Televizor će još više razbuditi vaš mozak.

Biljni lijek

Bilje se može koristiti za privremeno ublažavanje problema spavanja uzrokovanog tjeskobom.

Obavezno ugasite sva svjetla ili ih barem prigušite dok pokušavate zaspati. Također, investirajte u roletne ili tamnije zavjese za umirujuće okruženje.

Iako kratka drijemanja mogu biti osvježavajuća, važno je da traju do 20 minuta ili manje tokom dana kako ne bi loše utjecala na kvalitetu noćnog sna.

Stalno provjeravanje vremena noću može dovesti do užurbanih misli o danu koji je pred nama, što otežava da utonete u san. Držite satove izvan vidokruga kako biste smanjili ovu tendenciju.

Postavljanje jastuka između nogu može ublažiti blagu bol u leđima te poboljšati kvalitetu sna smanjenjem stresa na donjem dijelu leđa.

Odabir prave debljine jastuka i položaja za spavanje može spriječiti buđenje s ukočenim vratom. Održavanje dobrog držanja prije spavanja također je bitno.

Ograničite unos nikotina

Teški obroci kasno navečer mogu poremetiti probavu i ometati san. Odabir laganih zalogaja može pomoći boljem snu.

Nikotin je, poput kofeina, stimulans koji može poremetiti san. Smanjenje ili eliminacija upotrebe duhana može poboljšati kvalitetu sna.

Dopuštanje kućnim ljubimcima da spavaju u krevetu može poremetiti san i unijeti alergene u vaš krevet. Poticanje kućnih ljubimaca da spavaju u vlastitom krevetu može poboljšati kvalitetu sna.

Ako se pitate kako lakše zaspati uz pozadinsku buku, upotreba čepića za uši može pomoći u blokiranju ometajućih zvukova koji mogu ometati san.

Lijekove za spavanje treba koristiti oprezno i kao kratkoročno rješenje, idealno uz promjene načina života za bolji san.

Preporučljivo je konsultirati se s liječnikom ako problemi sa spavanjem traju duže vrijeme, jer temeljna zdravstvena stanja ili lijekovi mogu biti faktori koji tome pridonose.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.