ORDINACIJA

Vi pitate - ljekar odgovara: Uklanjanje ožiljka s trbuha

Vi ste idealan kandidat za operaciju abdominoplastike

Gangliomi mogu zahvatiti bilo koji zglob šake. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

5.12.2019

Imam 38 godina. Prije šest godina rađen mi je carski rez i ponovo prije dvije godine. Imam ožiljak od pupka ka stidnoj kosti u dužini od 15 cm. Nakon druge trudnoće, trbuh mi je razvučen, imam višak kože sa strana. Na mjestu ožiljka, trbuh je uvučen, ima udubljenje. Sve izgleda jako ružno. Šta se može uraditi?

- Vi ste idealan kandidat za operaciju abdominoplastike. Estetska hirurgija trbušnog zida indikovana je kod pacijenata koji žele korekciju deformiteta kontura trbušnog zida zbog “viška” kože i potkožnog masnog tkiva, ali i zbog mišićnofascijalne i kožne laksativnosti (slabosti, razvučenosti). Sva hirurška tendencija je da se odstrani višak kože i masnog tkiva, strije, zategnu razvučeni i oslabljeni mišići. Treba zategnuti trbuh kao kada ste bili mladi i niste rađali. Kod vas bi se odstranio uzdužni ožiljak i pretvorio u vodoravni, koji bi bio dobro sakriven od pogleda, nalazio bi se na diskretnom mjestu i lako sakriven i najmanjim kupaćim dvodijelnim kostimom.


Prof. dr. Reuf Karabeg. Avaz

Imam otok na ručnom zglobu već šest mjeseci s postepenim povećavanjem. Ljekar mi je postavio dijagnozu higrom. O čemu se radi i možete li vi to operirati u privatnoj praksi?

- Gangliom ili higrom je najčešći tumor mekih tkiva šake koji obuhvata 50-70 posto svih tumora šake. Dominantniji je kod žena i najčešće se javlja između druge i četvrte dekade života, mada se javlja i kod male djece. Pacijent uglavnom ima otok koji se kod određenog pacijenta povlači spontano (izuzetno rijetko), kod drugih postepeno raste. Najčešća lokacija je na stražnjoj, potom na unutrašnjoj strani ručnog zgloba. Bolesnici najčešće traže pomoć zbog bolova u šaci, oslabljene funkcije i kozmetičkog deformiteta. Gangliomi mogu zahvatiti bilo koji zglob šake. Operativni tretman jedino je rješenje koje garantira izlječenje. Veoma često operiramo gangliom. Operacija traje 20-30 minuta bez uspavljivanja. Kući idete za sat dva nakon operativnog zahvata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.