PRAVILA JASNA

Upozorenja uoči godišnjih odmora: Evo šta se smije ponijeti na more

U susjednu Hrvatsku ne smiju se unositi meso i mliječni proizvodi, ali ni više od dvije kutije cigareta

GP Doljani: Granica sa Šengenom. Avaz

Meliha Smajkic

23.5.2024

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve smije prenijeti preko granice, građani BiH koji putuju u susjedne zemlje, pogotovo u Hrvatsku, prilično su neinformisani i rizikuju platiti rigorozne kazne.

Pojačane kontrole

Tako, naprimjer, u Hrvatsku ne možete unijeti ni sendvič s mesnim nareskom ili jogurt, jer se meso i mliječni proizvoditi ne smiju unositi u tu zemlju u kojoj su, pogotovo tokom ljetne sezone, pojačane i pooštrene kontrole na graničnim prijelazima.

Dopušteno je, pak, mlijeko u prahu za dojenčad i to najviše dva kilograma, kao i hrana za dojenčad i posebna hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga.

U susjednu Hrvatsku se ne može unijeti ni više od dvije kutije cigareta. U suprotnom, one koji se o to ogluše čeka „debela“ kazna. Tako je zabilježeno da su bh. građani koji su sa sobom imali šest kutija cigareta platili kaznu od 500 eura, nešto manje od 1.000 KM.

- Moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana. Možete kombinovati  bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu. Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku - objavljeno je.

Dozvoljen je unos hljeba, kolača, keksa, vafli, čokolade, dok se med, jaja i proizvodi od jaja, meso puževa i žablji kraci mogu unijeti u količini do dva kilograma po osobi, a detaljan popis može se pronaći na stranici Carinske uprave.

Također, te informacije su dostupne i na stranici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz koje građane upozoravaju da spremni krenu na put u Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Tursku. U Crnu Goru se, naprimjer, može unijeti 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa, litar žestokog alkoholnog pića, dva litra vina, svježe voće i povrće ukupne težine do pet kilograma, proizvodi za ishranu djece...

Posebne dozvole

U Srbiju se, osim ličnog prtljaga i lijekova za ličnu upotrebu, slobodno može unijeti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića. Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porijekla, kućne ljubimce...

Raspon kazni

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje EU na skriven način te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako je riječ o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 800 KM do 25.000 KM.

Kada je riječ o kućnim ljubimcima, naprimjer, preko Neumskog koridora je dopušteno njihovo kretanje, kako je objašnjeno na stranici Carinske uprave Republike Hrvatske, ali uz određena pravila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.