POKUSNO RAZDOBLJE

Venecija naplaćivanjem ulaza u grad za 11 dana zaradila gotovo milion eura

Taksa, koja je prvi put uvedena 25. aprila, naplaćuje se po standardnoj cijeni od 5 eura

Turisti okupirali Veneciju. AP

Z. K.

7.5.2024

Novouvedena taksa za turiste na jednodnevnom izletu u Veneciju donijela je tom gradu 975.000 eura prihoda u prvih 11 dana pokusnog razdoblja. 

Veliki prihodi

Taksa, koja je prvi put uvedena 25. aprila, naplaćuje se po standardnoj cijeni od 5 eura. Grad je jučer objavio da je ukupno prodao više od 195.000 ulaznica, malo premašivši očekivanja.

Taksa će se naplaćivati gotovo sve subote i nedjelje do sredine jula, kada će grad preispitati cijenu. Kao opće pravilo cjelodnevni posjetitelji između 8:30 i 16 sati obvezni su platiti taksu i dobiti QR kod, koji služi kao dokaz plaćanja. 

Ogluše li se, mogu dobiti kaznu do 300 eura. Domaće stanovništvo, gosti s noćenjem, studenti i djeca do 14 godina oslobođeni su plaćanja takse.

S oko 15 miliona posjetitelja godišnje, Venecija je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija na svijetu. Masovni turizam gradu donosi velike prihode, ali gužve stvaraju i velike probleme. Često je gotovo nemoguće proći uskim uličicama oko Markova trga i mosta Rialto, dviju najpopularnijih turističkih znamenitosti.

Pokusno razdoblje

Ne zna se hoće li Venecija zadržati naknadu i nakon pokusnog razdoblja. Odluče li gradski čelnici zadržati tu politiku, prihod od naknada koristit će se za održavanje cesta, kanala i zgrada. Trenutno su, međutim, troškovi uvođenja naknade i uspostave sistema plaćanja ulaznica još uvijek veći od prihoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.