PREDIVNA DESTINACIJA

Portofino: Malo selo u Italiji favorit u kuloarima bogatih

Ovo mjesto nudi brojne atrakcije, pored predivnih smaragdnih i kristalno čistih voda koje su savršene za plivanje, ronjenje i jedrenje

Do njega dolazite trajektrom iz Đenove. Visit Cinque Terre

Dž. R.

29.4.2024

Samo sat vremena od čuvenog mjesta u Italiji, Cinque Terre, nalazi se predivno priobalno selo Portofino.

Favorit bogatih

Ovaj dragulj italijanske rivijere favorit je u kuloarima bogatih i poznatih, a oni ga obožavaju još od pedesetih godina prošlog vijeka. Danas, Portofino predstavlja jedno od najpopularnijih mjesta za odmor na ovom dijelu italijanske obale.

Do njega možete doći trajektom od Đenove, a tokom ljetnjeg perioda, obično je pun turista i nudi izobilje događaja koji će vas očarati. 

Ova luka u obliku polumjeseca u ovom periodu godine obično je ispunjena luksuznim jahtama, a bogati i poznati se obično odmah zapućuju u Gucci, Pucci, Hermes i Louis Vuitton butike, autentične restorane, kafiće i luksuzne hotele.

Brojne aktivnosti

Iako mali, Portofino vam može ponuditi brojne atrakcije, pored predivnih smaragdnih i kristalno čistih voda koje su savršene za plivanje, ronjenje i jedrenje.

Ovdje možete vidjeti srednjovjekovni zamak, Castello Brown, koji se nalazi na vrhu brda odakle se pruža fantastični pogled na zaliv Portofina i njegovu luku. Ovaj zamak datira iz šesnaestog vijeka, a okružen je mediteranskim baštama sa cvijećem, ružičnjacima i pergolama.

Museo del Parco, terasasta skulpturalna bašta nadomak ovog zamka također ima fantastičan pogled, a ispunjena je modernim umjetničkim djelima. Crkva Sv Đorđa leži skoro u samom centru ovog mjesta, a izgrađena je u 12. vijeku.

Ostvarenje snova

Regionalni park ovog gradića će vam dati priliku da šetate sa najvećim uživanjem pored obale i kroz njegove zelene prostore, nudeći spektakularni pogled.

O gastronomiji ovog lokaliteta ne moramo mnogo ni da pričamo, jer kako i sami možete da pretpostavite, ovdje vas očekuje ostvarenje snova kada se radi o italijanskoj kuhinji, svježim morskim specijalitetima i vinima.

Luksuznih hotela i odmarališta ima nekoliko, pa smo sigurni da ćete vrlo lako pronaći neki koji vam savršeno odgovara. Jedino što vas može iznenaditi kada posjetite Portofino je činjenica da vam vaš dom neće skoro pa nimalo nedostajati, prenosi Lux Life.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.