LJUBAV I VEZE

Stručnjakinja otkrila: Žene kod muškarca žele ovih 11 osobina

Jedna je stvar imati prirodnu hemiju, ali to nije uvijek dovoljno za održavanje dugoročne veze

Stručnjaci navode 11 kvaliteta. Facebook

Avaz.ba

7.4.2024

Ukoliko se želite pokušavati udvarati posebnoj dami u životu, potrebno je znati šta ona želi.

Jedna je stvar imati prirodnu hemiju, ali to nije uvijek dovoljno za održavanje dugoročne veze, piše "Mind Body Green".

Međutim, kada su veze u pitanju uvijek se postavlja pitanje šta žene ustvari žele od muškarca. Prema stručnjakinji za veze Babiti Spinelli, L.P., i Dženifer Gunsalus (Jennifer Gunsaullus), dr. sc., sociologinji i kliničkoj seksologinji, ovo su kvalitete koje mnoge žene traže.

1. Saosjećanje

Kao što Gunsaulus kaže, nešto što čuje od žena cijelo vrijeme u svom poslu je "koliko one žele da se njihovi partneri, njihovi muževi, emocionalno povežu s njima". 

- Žene cijene muškarce koji mogu razumjeti i podijeliti njihove osjećaje i perspektive - kaže ona.

2. Pouzdanost

Spineli kaže, da bi se žena stvarno osjećala sigurno i otvoreno u vezi, mogućnost računanja na svog partnera ključna je. 

- Stoga traže muškarce koji ispunjavaju obećanja, tu su kada je potrebno i pokazuju dosljednost u svojim izborima i postupcima - istakla je Spineli.

3. Samouvjerenost

Malo samopouzdanja je zaista dobro. Za razliku od arogancije, samopouzdanje je privlačno ženama "jer može odražavati samopouzdanje i asertivnost".

4. Odgovornost

Prema Gunsaulus, muškarci imaju tendenciju da brže gurnu probleme pod tepih ili ignoriraju problem, ali ženama to neće uspjeti i mnoge često žele da njihovi partneri pokažu odgovornost kad nešto pođe po zlu. 

5. Emocionalna sigurnost

Emocionalna sigurnost je važna u vezama, a posebno za mnoge žene. Kao što Spinelli kaže:

- Žene traže muškarce koji stvaraju sigurno i poticajno okruženje za emocionalno izražavanje. Osjećaj emocionalne sigurnosti vodi do slobode da budete ranjivi bez straha od osude ili ismijavanja.

6. Integritet

Integritet se povezuje s idejom pouzdanosti, kao i odgovornosti. Integritet se definira kao "kvaliteta poštenja i čvrstih moralnih načela", a to je važno za zdrav odnos, prema Gunsaulus.

Čovjek koji živi s integritetom je pošten i u skladu sa svojim moralom. Nije sve u priči, nema akcije—ili još gore, priča se uz radnje koje se ne podudaraju. 

7. Komunikacija

Učinkovita komunikacija ključna je za zdrave odnose, jasno kaže Spinelli. Prema njenim riječima, "Žene cijene muškarce koji se mogu otvoreno i iskreno izraziti, aktivno slušati i komunicirati svoje misli i osjećaje s poštovanjem.

8. Poštovanje

Međusobno poštovanje je bitno u svakoj vezi. 

- Žene žele muškarce koji se prema njima odnose s dostojanstvom, poštuju njihove granice i cijene njihovo mišljenje i autonomiju - smatra Spineli.

9. Promišljenost

- Promišljenost je moćna stvar koju žene žele. To znači ima li me ova osoba na umu? Razmišlja li o mom subjektivnom iskustvu? Pokazuje li promišljenost u svojim postupcima, komunikaciji i izborima? - objasnila je Spineli.

10. Humor

Ko ne želi provoditi vrijeme s nekim ko ga nasmijava? Naravno, kaže Gunsaulus, jedna od najzabavnijih stvari koju možete iskusiti je da se smijete i pitate se kada ste se zadnji put tako jako smijali. 

11. Ambicija: 

Zadnje, ali ne i manje važno, prema Spineli, mnoge žene privlače muškarci koji pokazuju ambiciju i želju. 

- Osjećaj svrhe i motivacije inspirativan je za žene, posebno za one koje također imaju određenu životnu viziju i žele partnera koji može razumjeti njihov vlastiti poriv i ambiciju te želju za postignućem - poručila je Spineli, prenosi Mind Body Green.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.