REAKCIJE TIJELA

Stres je uzrok opadanja kose

Utječe na fazu rasta i prebacuje kosu iz faze rasta u fazu odmora

Zaštitite vašu kosu. Facebook

Z. K.

29.4.2024

Svi smo u nekom periodu života izloženi stresu. Profesionalne i lične obaveze, bolest, traume… mogu naštetiti mentalnom zdravlju. Ponekad stres može dovesti do tjelesne reakcije zbog koje se osjećate frustrirano - pucaju vam nokti, pojavljuju se bubuljice ili vam opada kosa.

Životni ciklus

Opadanje kose koje se javlja zbog fizičkog ili emocionalnog stresa je kad folikule zbog stresa uđu u period odmora. Kao rezultat toga, dlake počinju opadati i kosa izgleda tanje, što može biti izraženije na nekim dijelovima glave.

Folikule dlake imaju životni ciklus - rast, tranzicija, odmor i opadanje su faze koje se smjenjuju. Stres utječe na fazu rasta i prebacuje kosu iz faze rasta u fazu odmora.

Niko ne razumije koliko je kompleksna biologija koja određuje rad biološkog sata koji utječe na ciklus kose. Stres utječe na taj sat i smjenjuje fazu rasta prelazeći u telogenu, tj. fazu odmora.

Ali, to ne vodi nužno do dugotrajne štete. Potpuna ćelavost ne javlja se osim ukoliko ne postoji neki upalni proces, poput alopecije areate, autoimune bolesti zbog koje se javlja gubitak kose u tragovima, a uzrok tome može biti stres.

Nije primjetno

Nećete primijetiti opadanje kose odmah nakon stresne situacije. To se može javiti u prva tri mjeseca nakon stresnog događaja. Obično je opadanje kose znak da nova raste na mjestu opalih dlaka pa će ona biti vidljiva za tri do šest mjeseci.

Prosječna osoba izgubi između 50 i 100 dlaka dnevno. To je sasvim normalno i, u poređenju s ukupnim brojem dlaka na glavi (kojih je skoro 150.000), opadanje tih stotinjak dlaka nije ni primjetno. No, opadanje se smatra problemom kad postane prekomjerno, primjetno i neophodno je konsultirati se sa stručnjakom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.