BRZO I JEDNOSTAVNO

Napravite sami sredstvo za čišćenje kistova za šminkanje

Uzmite šoljicu i po destilirane vode, 2 kašike votke, 2 kašičice tvrdog sapuna, 20 kapi eteričnog ulja čajevca te malo bademova ulja

Čistite pribor svake sedmice. Printscreen

M. Z.

16.2.2023

Većina ljudi higijenu stavlja na prvo mjesto, no vrlo je lako zaboraviti na higijenu ostalih stvarčica, a kistovi za šminku sigurno su jedna od njih. No to je ujedno stvar koju nikako ne biste smjele zaboravljati, jer neodržavani kistovi mogu naštetiti licu.

Produžuje trajanje

Osim toga, održavanje pribora čistim produžuje i njegovo trajanje, što može biti posebno važno onima koji kupuju skuplje četke izrađene od kvalitetnih materijala.

Autorica portala ''Wellness Mama'' Keti Vels (Katie Wells) svojim je čitaocima podijelila nekoliko savjeta za održavanje kistova za šminkanje.

- Moje mišljenje je da učestalost čišćenja kistova prvenstveno ovisi o tome koliko se pribor često koristi i koliko se različitih proizvoda nanosi njime. Svoj pribor čistim svake sedmice, ili svako druge - napisala je Keti.

Prirodno sredstvo

Također je otkrila svoj jednostavni recept za prirodno sredstvo za čišćenje kistova, u koje stavlja šoljicu i po destilirane vode, 2 kašike votke, 2 kašičice tvrdog sapuna, 20 kapi eteričnog ulja čajevca, te malo bademova ulja ako je riječ o kistovima s prirodnim vlaknima.

Sastojke dobro pomiješa, a kad čisti kistove, ulije manju količinu u zdjelicu te uroni kistiće i njima radi pokrete kao da boji zid. Nakon toga ih dobro ispere u tekućoj vodi i pusti da se osuše.

Pazite koji proizvod birate

Neko za čišćenje kistova koristi sapun i vodu, a neko sredstva za čišćenje na bazi alkohola. Smatram da sapun ne može do kraja odstraniti sve nečistoće, a mnoga sredstva na bazi alkohola djeluju toksično, kaže Keti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.