ZNA SE DESITI

Iznenadni ugrizi tokom igre: Šta vam mačka time poručuje

Stručnjak za ponašanje životinja objašnjava šta se krije iza ovog neprijatnog mačijeg gesta

Mačke imaju prirodni lovački instinkt. Instagram

E. Ag.

20.5.2024

Nije rijetka pojava da tokom zabavne igre s vašom mačkom ona iznenada zgrabi vaš prst i ugrize vas. Umjesto šoka i nevjerice, poslušajte specijalistu za ponašanje mačaka Amandu Kempion šta kaže zašto do toga dolazi.

Postoje tri razloga zašto vas vaša mačka ujeda tokom igre - instinktivni, komunikativni ili zbog socijalizacije. Evo šta to znači i kako da ih zaustavite.

Lovački instinkt

Mačke imaju prirodni lovački instinkt. Ugrizi su dio njihovog repertoara dok vežbaju vještine hvatanja i ubijanja plijena. Ako vaša mačka nema dovoljno prilika da simulira lov igrajući se igračkama, može preusmjeriti to ponašanje na vas. Amanda Kempion, klinička bihevioristkinja, objašnjava: "Mačiji ugriz je urođeno i instinktivno predatorsko ponašanje."

Nedostatak socijalizacije

Mačke uče granice kroz igru s majkom i braćom. Ako su prerano odvojene, možda neće naučiti da obuzdaju ugrize. Ovo može dovesti do agresivnijeg ponašanja kasnije. Amanda Kempion dodaje: "Ako mače prerano odvojimo od legla, može se desiti da ne nauči granice igre.”

Komunikacija

Mačke koriste ugrize da saopće granice ili traže pažnju. Nježnim grickanjem pokušavaju da započnu interakciju ili pokažu da su previše stimulisane. Amanda kaže: "Ujedanje tokom igre je način na koji mačke komuniciraju svoje lične granice.”

Kako je zaustaviti da vas ne ugrize tokom igre

Izbjegavajte grubu igru

Ne koristite ruke ili noge kao igračke. To može ohrabriti mačku da napada dijelove tijela.

Pravilne igračke

Pružite mački igračke koje omogućavaju simulaciju lova. To će im pomoći da zadovolje svoje instinktivne potrebe bez ujedanja vas.

Preusmjerite pažnju

Ako mislite da će vas mačka ugristi, preusmerite njenu pažnju na odgovarajuću igračku.

Posmatrajte govor tijela

Obratite pažnju na znakove pretjerane stimulacije, kao što su proširene zjenice ili trzanje repa. Prepoznajte te znakove i prekinite igru prije nego što eskalira.

Ako vaša mačka već drži vašu ruku, opustite je i mirujte dok ne pusti. Sklonite se iz situacije bez kontakta očima i preusmjerite njihovu pažnju na igračku. Redovno nagrađivanje pozitivnog ponašanja može pomoći da se ugrizi tokom igre zaustave.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.