REKLI VETERINARI

Ovo su tri znaka koja ukazuju na sretnog psa: Mahanje repom nije jedan od njih

Teško je biti sretan ako vaše osnovne potrebe nisu zadovoljene, a isto važi i za pse

Pas: Govor lica sve kaže. Platforma X

Z. K.

13.5.2024

Većina vlasnika pasa bi vjerovatno voljela da zna šta njihov ljubimac misli. Ipak, iako to ne mogu da vam kažu, možete da obratite više pažnje na male znakove koji kazuju mnogo. Veterinari smatraju da postoje određena ponašanja i obrasci koji mogu da ukažu na to da li vaš pas živi srectan, zadovoljan život jer mahanje repom ne znači nužno da je vaš pas sretan.

Imaju zadovoljene osnovne potrebe

Teško je biti sretan ako vaše osnovne potrebe nisu zadovoljene, a isto važi i za pse.

- Kada pomislim na "srectan", mislim na dobrobit i na to da pas ima zadovoljene sve svoje potrebe - rekla je dr Kejt Anderson, veterinarka na Institutu za ponašanje životinja Dufild Univerziteta Kornel u Njujorku.

Anderson je navela pet sloboda dobrobiti životinja — slobodu od gladi i žeđi; sloboda od neugodnosti; sloboda od bola, povreda i bolesti; sloboda ispoljavanja normalnog ponašanja i slobodu od straha i nevolje. Tako da, zadovoljenje njihovih osnovnih potreba je korak u pravom smjeru.

Imaju opušten govor tijela

- Srectni psi treba da imaju veoma labav govor tijela. Ne bi trebalo da imaju nikakve tenzije. Njihove uši ne bi trebalo da se povlače. Ne bi trebalo da vidite beonjače njihovih očiju. Njihov rep treba da bude pod normalnim uglom u odnosu na njihovo tijelo, u zavisnosti od rase, kao što je 90 stepeni, ili samo opušten - objašnjava Anderson.

Dr. Kristi Flin, veterinar primarne zdravstvene zaštite na Fakultetu za veterinarsku medicinu Univerziteta u Minesoti, dodala je da njihova težina treba da bude ravnomjerno raspoređena na sva četiri uda. Ne bi trebalo da se naslanjaju ili stoje sa podignutom šapom, piše Huff Post.

Imaju opuštene izraze lica

Psi i ljudi imaju slične mišiće lica, objasnio je Flin, tako da određeni izrazi lica mogu pokazati da li su zadovoljni. To uključuje odsustvo naboranih obrva, opušten predio oko očiju i usta.

Dakle, ako primjetite miran, opušten pogled na licu vašeg psa, sigurno je dobro raspoložen.

Postoji određena rutina za vašeg ljubimca

Baš kao i mala djeca i psi vole da stvari budu predvidljive. Prema Andersonu, najteže doba godine za pse je kada se ljudski rasporedi mjenjaju. To se može dogoditi usred praznika, putovanja ili povratka na posao. Važno je da se pridržavate rutine što je više moguće sa svojim ljubimcem i uspostavite novu rutinu kada dođe do promjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.