RAZLIČITE TEORIJE

Nesvakidašnji prizor: Krokodil odveo psa na sigurno

Pas koji je bježao od čopora divljih pasa upao je u još opasniju situaciju kada je zaplivao u rijeci punoj krokodila

Različite teorije o tome zašto krokodil nije pojeo psa. Facebook

M. Z.

28.9.2023

Pas koji je bježao od čopora divljih pasa upao je u još opasniju situaciju kada je zaplivao u rijeci punoj krokodila. Umjesto da im postane novi sljedeći obrok, krokodili su psa odveli na sigurno.

Istraživači su objavili slike događaja u časopisu ''Journal of Threatened Taxa''. Proučavali su ponašanje krokodila pljačkaša u rijeci Savitri u Maharaštri u Indiji.


-Ti su krokodili zapravo dirali psa svojom njuškom - izvijestili su istraživači u studiji, pišući da su krokodili “naizgled gurnuli i otpratili psa na sigurno”.

Iako je možda iznenađujuće da krokodili nisu iskoristili priliku za naizgled lak obrok, Kris Marej (Chris Murray), biolog sa Univerziteta Southeastern Louisiana, rekao je da postoji mnogo razloga zašto su krokodili možda pustili psa da prođe, prenosi Science Alert.

Možda su bili siti ili su se osjećali previše izloženima da bi uhvatili plijen u zasjedi. Ili su možda imali negativna iskustva kada su pokušavali jesti pse u prošlosti, rekao je.

-Vidite da se ove analize troškova i koristi stalno događaju u prirodi kada je u pitanju ekologija ishrane - rekao je Marej.

On ne misli da su životinje pokazivale empatiju, kao što istraživači sugeriraju.

Neka područja obalne Indije i Šri Lanke imaju velike populacije močvarnih krokodila koji žive u blizini ljudi, što dovodi do nekih od najvećih učestalosti napada na ljude bilo gdje u svijetu, rekao je Marej.

-Dakle, smatram da je saosjećanje krokodila vrlo malo vjerovatno.

No, on se slaže s autorima rada da ljudi često potcjenjuju spoznaju krokodila.

Marej zna za slučajeve u kojima krokodili koriste štapove kako bi namamili ptice da slete na njih i učestvuju u zajedničkom hranjenju, pomažući drugim članovima grupe da dođu do hrane. Također je vidio kako krokodili uče iz prošlih iskustava.

-Mislim da su neke od tih stvari pretežno anegdotske, očito, i ja imam neke od tih anegdota za sebe - rekao je Marej.

-Tako da mislim da je njihova kognitivna sposobnost – procjena onoga šta je okolo i njihovo pamćenje – daleko bolja nego što mislim da im pripisujemo zasluge - rekao je.

-Oni nisu samo zločesti, glomazni gmazovi - rekao je.

Ali vjerovatno se ne sažalijevaju ni nad psima u nevolji, piše N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.