ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA

Trikovi za održavanje higijene u kući

Uštedite vrijeme i novac, a postignite bolje rezultate nego kupovnim sredstvima

Čista kuća. Društvene mreže

Z. K.

20.5.2024

Alkoholno sirće ili svježe iscijeđen limunov sok mogu zamijeniti skoro sva kupovna sredstva za čišćenje i održavanje higijene u vašem domu, koja su nerijetko skupa, a nisu dobra za vaše zdravlje. Većina tih proizvoda sadrži sastojke koji mogu oštetiti dišne puteve i kožu na rukama, Ako ne koristite rukavice. Koristeći prirodna sredstva, u kuću možete unijeti i divne mirise.

Korisna menta

Kanta za odlaganje otpada često ima neugodan miris. Kada zamjenjujete kesu od smeća, uzmite nekoliko listića mente i protrljajte njima kantu. Menta će ublažiti neugodne mirise i barem neko vrijeme ugodno mirisati kada otvorite kantu.

Ako želite izbjeći da se moljci nasele u ormariće s hranom, ili one s vašom odjećom, pomiješajte kašičicu cimeta s uljem od klinčića, pa namočite tufere vate u to. Svaki od njih zavežite u pamučnu vrećicu, pa objesite u ormarićima.

Svako proljeće i jesen skinite plastične ili metalne poklopce s otvora za ventilaciju, i operite ih. Tako ćete osigurati da se održi svjež zrak u stanu.

Ovlaživač zraka

Ako imate peć na drva i tako se grijete, u lončić koji ste do dvije trećine napunili vodom dodajte štapiće cimeta, klinčiće i narandžinu koru, pa ga ostavite na peći. Osim što će ovlaživati zrak, kućom će se širiti ugodni mirisi.

Srebrene proizvode i slične predmete koje trebate očistiti stavite u aluminijsku tavicu, ili u sudoper koji ste obložili aluminijskom folijom. Pospite s tri velike kašike sode bikarbone i prelijte vrućom vodom. Neka odstoji deset do 12 minuta i isperite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.