FENG SHUI U KUĆI

Crvene nijanse su idealne u godini Drvenog Zmaja

Ultimativni simbol bogatstva, ali i ljubavi

Uređenje po feng šui. Elle

Dž. R.

8.3.2024

Žuta, narandžasta i smeđa predstavljaju element zemlje, simbolizirajući njegujuće kvalitete. Bijela označava čistoću i urednost, dok crna predstavlja mudrost. Pa ipak, boja koja se u feng šuiju smatra najsretnijom jeste crvena, ona je ultimativni simbol bogatstva, ali i ljubavi.

Simbolika boja

Feng šui je podijeljen na pet elemenata, a to su zemlja, metal, drvo, voda i vatra. Svaki element ima odgovarajuću boju. Element drveta je povezan s različitim tonovima plave, ali i zelene. Prema feng šui stručnjacima, upravo ove boje simboliziraju prosperitet, dobro zdravlje i finansijsku sigurnost. Dakle, u godini Drvenog Zmaja, važno je pronaći pravi balans među njima kako bi se stvorio prostor koji je u skladu s energijom 2024.

Crvena označava žar, snagu, prosperitet, sreću i slavu. Za one koji traže romantično ispunjenje, nježnija crvenkasta nijansa iz iste palete boja čini čuda. Dodavanje ljubičastih akcenata također je u direktnoj vezi s bogatstvom, tako da ne čudi što je upravo ova boja omiljena među kraljevskim porodicama. Uparena s crvenom može donijeti mnogo sreće, radosti i zadovoljstva.

Postizanje balansa

Element zemlje predstavljaju tonovi žute, narandžaste i smeđe boje. S druge strane, da bi se postigao balans s metalnim elementom, dobro je razmotriti kombinaciju ovih boja s bijelom (simbol metala) koja predstavlja čistoću, tačnost, preciznost. Nasuprot bijeloj, crna simbolizira mudrost i povezana je s elementom vode, dok siva boja predstavlja putovanje i uslužnost.

Prema feng šui principima, sve boje na kraju pomažu u balansiranju čija ili energije prostora. U 2024., ta energija je direktno povezana s energijom koju donosi Drveni Zmaj. Osnovna boja Drvenog Zmaja je zemljana nijansa zelene jer podstiče samoobnavljanje i samorast. Osim toga, predstavlja harmoniju, ravnotežu i drevni kineski koncept dualnosti predstavljen jin (ženstvenost) i jang (muškost) simbolom.

Privlačenje bogatstva

Ono što je jako važno - zelena pomaže u privlačenju bogatstva i predstavlja prosperitet. Također predstavlja govor i našu sposobnost da jasno i glasno izrazimo svoje stavove. Jedna od najtoplijih nijansi na krugu boja je imperijalno žuta, poznata i kao zlatno žuta. Prema feng šuiju, svjetlost je neophodna za ljudski opstanak, bez toga postajemo tupi, izgubljeni i bezvoljni.

Zbog svoje sposobnosti da privuče bogatstvo i pozitivnost, ova zlatna boja se smatra sretnom za godinu Drvenog Zmaja. Ljudima koji traže prosperitet se generalno savjetuje da nose ovu boju. Međutim, tu na scenu opet dolazi i ranije spomenuta crvena koju, kažu stručnjaci, uvijek treba ubaciti u sve kombinacije, makar u vidu najsitnijih akcenata.

Boja sreće

Crvena je veoma cijenjena u kineskoj kulturi jer se smatra suštinskom bojom kada je riječ o sreći. Ova boja ima brojna astrološka značenja, kao što su crveni fenjeri koji se koriste tokom festivala, vjenčanice koje se nose u toj nijansi i koverte koje se na početku kineske nove godine razmjenjuju s voljenima.

Pošto se kineski zmaj često prikazuje upravo u ovoj boji, razne crvene nijanse su itekako dobre za godinu Drvenog Zmaja koja je pred nama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.