ŠTA VI MISLITE

Internetom se širi novi trend "ženski hobi": Mnogi kažu da ponižava žene

"Ženska matematika" i "ženska večera" bila su dva najveća trenda u 2023.

Novi trend s prefiksom ''ženski''. TikTok

M. Z.

17.1.2024

"Ženska matematika" i "ženska večera" bila su dva najveća trenda u 2023., ali nedavna pojava "ženskog hobija" navela je žene da raspravljaju o tome je li sve otišlo gdje ne treba.

Navike trošenja

"Ženska večera" bio je trend žena koje su dijelile raznolik izbor grickalica ili hrane koja je brza i praktična, dok je "ženska matematika" objašnjavala da "žene racionaliziraju navike trošenja tako da se kupnje percipiraju kao 'besplatne' ili 'uštede novca'".

@itslobirch I don’t have hobbies I have girl hobbies!!! #greenscreen ♬ original sound - lo 🤠🪩🌊

Sada su žene svoje navike trošenja i različite dijelove dnevne rutine počele nazivati "ženskim hobijima". U viralnom videu na TikToku korisnica Lo (@itslobirch) podijelila je svoj popis različitih aktivnosti koje je klasificirala kao "ženske hobije".

''Šta su onda muški hobiji''

Hobiji uključuju kafu i pecivo kao "malu poslasticu", njegu kože, frizuru i šminku, reorganizaciju umjesto spavanja, šetnje sa "zgodnim djevojkama", "istraživački rad" na društvenim mrežama i kupovinu.

Videozapis je prikupio više od tri miliona pregleda, ali je potaknuo raspravu o tome šta bi se trebalo smatrati hobijima i ponižavaju li se žene ovakvim trendovima koji se temelje na prefiksu "ženski".

@raylot #stitch with @lo 🤠🪩🌊 ♬ original sound - taylor jade

"Šta se događa? To nisu hobiji", "Zašto se popularizira mišljenje da žene samo trebaju piti kafe i ići u kupovinu?", "Štetno je poistovjećivati se s ekstremno seksističkim stereotipima", "Ženski hobiji su izgleda kapitalizam", "Šta su onda muški hobiji", pišu ljudi.

Trend "tradicionalne žene"

Još jedan od trendova koji mnogi smatraju ponižavajućim za žene su "trad wife" sadržaji. Trad je skraćenica za "tradicionalna" i označava ženu koja je posvećena ostanku kod kuće, odgajanju djece i slušanju muža (u patrijarhalnom stilu), dok muškarac radi izvan kuće.

Međutim, postoje rizici uključeni u životni stil "tradicionalne žene" koji se često prešućuju na društvenim mrežama, a žene si zaista ne mogu priuštiti da ih ignoriraju. Upravo zato je 41-godišnja bivša tradicionalna supruga Enica Templton (Enitza Templeton) podijelila svoju priču.

@emergingmotherhood #tradwife #tradwifelife #singlemombychoice #singlemomof4 #sothisislove ♬ so this is love - soft girl aesthetic

"Zamislite ovo: život tradicionalne žene nije uspio. Imate 10 godina praznine u svom životopisu, četvero djece o kojima se morate brinuti dok on živi s drugom ženom, pa si sada u javnoj kuhinji i pokušavaš vidjeti kada će ti zahtjev biti odobren", napisala je i postala viralna, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.