NAPRAVILA PROBLEM

Kornjača odložila pet letova u Japanu

Osoblje aerodroma je uklonilo životinju mrežom i provjerilo da li na pisti dužine 4.000 metara ima drugih stranih predmeta, što je prouzrokovalo petnaestominutno kašnjenje pet letova

Kornjača odgodila letove. ILUSTRACIJA

A. F.

30.9.2021

Kornjača na pisti drugog najprometnijeg aerodroma u Japanu odložila je polijetanje pet aviona, javlja BBC.

Kornjača, teška nešto više od dva kilograma, viđena je u petak ujutro kako se sporo kreće duž asfalta na međunarodnom aerodromu “Narita” u blizini Tokija, što je navelo pilota koji se priprema za polijetanje da kontaktira kontrolu vazdušnog saobraćaja.

Osoblje aerodroma je uklonilo životinju mrežom i provjerilo da li na pisti dužine 4.000 metara ima drugih stranih predmeta, što je prouzrokovalo petnaestominutno kašnjenje pet letova.

Riječ je o avionima japanske avio-kompanije ANA čiji je trup ukrašen svijetlim i tamnoplavim slikama morskih kornjača, ukrasom koji je debitovao u julu prošle godine u znak proslave pokretanja usluge tog prevoznika na Havajima, gdje se te životinje smatraju svetim.

- Na Havajima se smatra da morske kornjače donose sreću i nadamo se da ova kornjača koja je došla da isprati let signalizira svijetlu budućnost -  navodi se u saopćenju te avio-kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.