LIFESTYLE

Hong Kong se seli ispod zemlje

Avaz.ba

27.11.2017

Kineski autonomni region Hong Kong u nedostatku životnog prostora za gradnju novih naselja i kuća okreće se podzemlju za budući razvoj grada.

Na površini od 1.106 kilometara kvadratnih živi sedam miliona stanovnika i urbani dio više ne može da izdrži populaciju zbog sve većeg nedostatka prostora. Mnogi postojeći oblakoderi dostigli su maksimalnu visinu i jedno održivo rješenje za vlasti je da siđu ispod zemlje, piše onlajng magazin "Wired".

Gradske vlasti kažu da, iako ovo djeluje zastrašujuće, situacija uopšte nije tako crna i da će ispod zemlje biti izmještene arhive, baze podataka, rezervoari i magacini.

Takođe, u planu je premještanje magacina nafte, gasa ili vina, zatim parkinga za automobile i bicikle, labaratorija i sportskih terena, piše "Sputnjik". Takođe, mrtvačnice, krematorijumi i sve druge ustanove vezane za sahrane biće izmještene pod zemlju.

- Nadamo se da ćemo iskoristiti najbolje što možemo podzemne komore i odaje kako bismo smanjili pritisak na površini, - rekao je Toni Ho, glavni geotehnički inženjer Hong Konga.

Grad je već odredio 48 šupljina ili komora ispod zemlje za dalji građevinski razvoj.

Pristalice ove ideje i dalje su optimistične jer će izgradnja podzemnih prostorija i nekretnina biti interesantnija za dugoročne investicije zbog manjih troškova održavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.