Danas počinje kontroverzna akcija u Australiji
Ubijanje 10.000 divljih konja zbog "humanitarnih razloga"
FOTO: Agencije
Ubijanje 10.000 divljih konja zbog "humanitarnih razloga"

 

 

 

Kontroverzno uništavanje 10.000 divljih konja počelo je danas u Australiji, uz objašnjenje vlasti da su životinje postale prekobrojne i da nanose štetu prirodnoj sredini.

Zvaničnici su saopštili da hiljade ovih životinja - među kojima ima konja, magaraca i kamila - umiru usljed nedostatka hrane i vode i da je akcija uništavanja neophodna zbog humanitarnih i ekoloških razloga.

Oni kažu da ove velike životinje uništavaju površinske rupe sa vodom, koje su presudne za opstanak mnogih drugih živih vrsta, prenio je AFP.

Australijski mediji prenijeli su da je akcija uništavanja životinja počela, a zdravstveni zvaničnici upozorili su građane da ne prilaze području - dužine oko 300 kilometara jugozapadno od Elis Springsa.

Životinje će biti upucane iz helikoptera u okviru operacije koja će trajati do sredine juna.

Najava akcije izazvala je proteste ljubitelja konja, ali zvaničnici insistiraju da se ovo mora uraditi, pošto živoinje umiru, pate i zagađuju pojilišta.

"Niko ne želi da vidi te patnje, naročito tradicionalni vlasnici zemlje koji vole konje, ali svi smo svjesni užasnih posljedica nekontrolisanog rasta broja ovih životinja", izjavio je direktor australijskog Savjeta za zemljište Dejvid Ros.

Ros je rekao da je ubijanje životinja iz vazduha najhumaniji način rješavanja ovog problema, pošto nije moguće transportovati konje preko područja površine nekoliko hiljada kvadratnih kilometara, jer u toj oblasti nema mnogo puteva.

On je dodao da je najbliža klaonica udaljena čak 1.500 kilometara.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala