Rasprava o imovini aerodroma "Dubrovnik"
Hrvatska traži školski brod "Jadran"
FOTO: Agencije
Hrvatska traži školski brod "Jadran"

 

 

Komisija za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između Hrvatske i Crne Gore treba da raspravlja o imovini aerodroma "Dubrovnik", školskom brodu "Jadran" i Domu kulture Donja Lastva, izjavio je za predstavnik hrvatskog Ministarstva pravde Sergej Avramov. 

 Avramov je napomenuo da je na konstitutivnoj sjednice mješovite komisije 17. decembra 2008. godine u Podgorici dogovoren modalitet rada i pitanja o kojima će se raspravljati u budućem radu.

"Ona se odnose na imovinu pravnih lica jedne države na teritoriji druge države prije raspada SFRJ, kao na primjer, imovinu aerodroma `Dubrovnik`, školski brod `Jadran` i Dom kulture Donja Lastva", rekao je Avramov za "Dan".

Iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore nisu odgovorili "Danu" koja pitanja će tretirati Komisija i do kada bi njen rad trebalo da bude okončan.

Prema sada dostupnim podacima, brod "Jadran" izgrađen je još 1933. godine u Njemačkoj za tadašnju Kraljevsku mornaricu Jugoslavije.

Poslije Drugog svjetskog raga preuzela ga je armija tadašnje jugoslovenske  države, a osnovna teza Hrvata je da je taj jedrenjak bukvalno 1990. godine otet iz Splita i da Crna Gora nema pravo da ga koristi, iako od 2006. godine pripada Mornarici Vojske Crne Gore.

Avramov objašnjava da je Komisija za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između Hrvatske i Crne Gore osnovana u maju 2008. godine te je od tada, zbog potrebe prilagođavanja sastava komisije novoj organizacionoj strukturi Ministarstva pravosuđa Hrvatske, njen sastav više puta mijenjan. To je rađeno 2009. i 2010. godine.

Prema njegovim riječima, posljednji put Komisija je osnovana odlukom Vlade Hrvatske 6. septembra 2012. godine sa zadatkom rješavanja imovinskih i drugih srodnih pitanja, nastalih u prethodnom razdoblju, u uzajamnim odnosima između Hrvatske i Crne Gore.


vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala