BIH

Brojne zanimljivosti na „Tuzla Gastro Showu“: Najveći burek na svijetu pravit će u tepsiji prečnika šest metara

Tepsija će iz Lukavca u dijelovima biti dopremljena u Tuzlu

Piše: Ed. M.

28.9.2017

Na manifestaciji „Tuzla Gastro Show“, koja će bit održana na Trgu slobode u tom gradu 14. oktobra, planirano je pripremanje i najvećeg bureka na svijetu.  

U ovom projektu, koji organizira „Kreativa marketing“ iz Tuzle, učestvovat će brojne domaće kompanije, a za izradu tepsije u kojoj će se praviti burek zadužena je lukavačka firma „Lović & CO“.

- Tepsija će biti prečnika šest metara. Sastoji se od 21 segmenta koji će se transportovati u Tuzlu i sklapati uz pomoć vijaka na licu mjesta. Bit će teška oko 150 kilograma - kazao je predstavnik ove kompanije Edis Lović.

Kako najavljuju organizatori, „Tuzla Gastro Show“ bit će popraćen brojnim zanimljivim sadržajima i bogatim kulturno-zabavnim programom, a očekuje se učešće više od 700 folklorista i 100 harmonikaša. Osim bureka, planirana je priprema i najveće porcije ćevapa, tzv. hiljadarke.

- Ovo je jedna lijepa priča, a cilj je prvenstveno promocija gastronomske ponude i domaćih proizvođača, kao i kulturne baštine BiH. Među onima koji će „pokajmačiti“ burek bit će i popularni Ćiro Blažević - otkriva Hazim Mujčinović iz „Kreativa marketinga“.