BIH

Stevo Pašalić imenovan u UO Državne agencije: Karadžićev svjedok odlučivat će o kvalitetu obrazovanja!

Pašalić: Iskrivljuje historiju

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

26.9.2017

Stevo Pašalić, profesor u RS i demografski stručnjak, javnosti u BiH poznat po problematiziranju rezultata popisa najviše na štetu Bošnjaka, imenovan je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH za člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH iz reda srpskog naroda.

No, zanimljivo je da je u najviše tijelo Agencije, koja ima ogromne nadležnosti i zadaću da „popravi“ kvalitet obrazovanja u BiH, imenovan čovjek koji je bio svjedok odbrane na suđenju u Hagu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću 2013. godine. 

Negirao nalaze

Tada je Pašalić pokušao osporiti nalaze demografske stručnjakinje Tužilaštva Eve Tabo o promjeni sastava bosanskohercegovačkog stanovništva nakon etničkog čišćenja 1992. Nalazi stručnjakinje Haškog tužilaštva o etničkom čišćenja u 20 općina u BiH, prema Pašaliću, tendenciozno su napravljeni.

Karadžićev stručnjak nazvao je namještenima nalaze o više od 8.000 srebreničkih žrtava. Braneći Karadžića, Pašalić je podržao nevjerovatnu i apsurdnu tezu zločinca da su muškarci tokom rata u BiH u velikom broju umirali „i zbog hazardnog načina života“, a ne samo zbog borbenih djelovanja.

Imenovanje Pašalića trebao bi potvrditi i Dom naroda Parlamenta BiH . Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, u izjavi za „Avaz“ kaže da su preživjele žrtve rata ogorčene zbog ovakvih imenovanja.

Tahirović: Žrtve ogorčene imenovanjem

Pogrešni kriteriji

- Imali smo ranije prijedlog da na tu poziciju bude imenovan četnički vojvoda Nikola Poplašen, pa smo imali Milenka Stanića s liste zločinaca koji je predložen za viceguvernera Centralne banke BiH, a sad imamo Pašalića, koji nam servira udžbenike pune nacionalističkih sadržaja i koji je branio zlikovca Karadžića. Očito da su na sceni pogrešni kriteriji i da u Bosni samo oni koji negiraju multinacionalnost imaju šansu da dođu na pozicije – kaže Tahirović.

Inače, Tužilaštvo u Hagu 2013. je suočilo Pašalića čak sa zabranom visokog predstavnika u BiH u vezi s njegovim izborom za ministra obrazovanja zbog nacionalističkih stavova izrečenih u školskim udžbenicima. Pašalić je član UO Agencije bio i u mandatu 2009. godine.

Negator genocida 

U svom iskazu u odbrani zlikovca Karadžića, koji je dostupan i na videosnimku na internetu, još je bezbroj primjera u kojima Pašalić iskrivljuje historiju i stavlja se na stranu onih koji su počinili genocid u ovoj zemlji. Time ujedno i pobija presudu Međunarodnog suda da je u Srebrenici počinjen genocid.