BIH

Holliday: BiH treba pristupiti Sporazumu o ICMP-u

Piše: Matthew Holliday

26.9.2017

Bosna i Hercegovina uradila je više od bilo koje druge zemlje na traženju i identifikaciji osoba nestalih tokom sukoba. Od 30.000 osoba koje su se vodile kao nestale u 1995. godini, pronađeno je više od 23.000, što je omjer koji još nije zabilježen nigdje u svijetu.

Ovaj jedinstveni rezultat omogućila je podrška i saradnja Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). ICMP je uspostavljena 1996. godine prvobitno za potrebe saradnje sa zemljama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije na traženju i identifikaciji osoba nestalih tokom sukoba iz 1990-tih godina. ICMP je pružala pomoć okupljanjem zainteresiranih strana iz regije, državnih organa, pravosudnih organa i forenzičkih stručnjaka, međunarodnih organizacija, porodica nestalih osoba i drugih s ciljem utvrđivanja zajedničke i efikasne strategije. Ove zainteresirane strane su u Bosni i Hercegovini radile sa Institutom za nestale osobe BiH koji je više od jedne decenije koordinirao aktivnosti na traženju nestalih osoba bez obzira na etničku pripadnost, nacionalnost, vjeroispovijest, ulogu u sukobima ili opredjeljenje.

U Bosni i Hercegovini je proces bio usmjeren na pronalaženje nestalih osoba, a ne na pronalaženje nestalih iz neke određene zajednice, a ispravnost takvog stava potvrdile su cifre. U Federaciji Bosne i Hercegovine je identificirano 75 procenata od ukupnog broja prijavljenih nestalih osoba, dok je u Republici Srpskoj identificirano 76 procenata ovih osoba.  

Vlasti su na cijelom području bivše Jugoslavije radile sa ICMP-em na uspostavljanju efikasnih politika za nestale osobe, što je dovelo do toga da su i susjedne zemlje Bosne i Hercegovine, u kojima su brojevi bili znatno niži, bile u situaciji da razjasne sudbinu velikog broja nestalih.

Od 2004. godine, zbog uspjeha koji je postignut u zemljama Zapadnog Balkana, ICMP su pozivale vlade širom svijeta da pomogne u traženju osoba koje su nestale tokom sukoba, prirodnih katastrofa, kao žrtve trgovine ljudima i iz drugih razloga. Danas ICMP, osim u području Zapadnog Balkana, provodi programe u zemljama kao što su Irak, Sirija i Kolumbija i pruža niz različitih vrsta pomoći mnogim drugim zemljama, od DNK analiza do davanja preporuka u pogledu zakona i strategija osnaživanja civilnog društva.

S obzirom na globalnu prirodu problema prisilno nestalih osoba i potrebu za uspostavljanjem mehanizma za rješavanje ovog problema na globalnom nivou, ICMP je u 2014. godini postao međunarodna organizacija koja radi na osnovu sporazuma. Shodno uslovima Sporazuma o statusu i funkciji ICMP-a, ICMP je premješten u Hag u Nizozemskoj.  Trenutno je devet zemalja potpisalo Sporazum o ICMP-u, a od 2016. godine je otvorena mogućnost potpisivanja sporazuma svim zemljama.

ICMP poziva sve zemlje na Zapadnom Balkanu da pristupe Sporazumu o ICMP-u i postanu članice Konferencije država članica ICMP-a. Za sada je Srbija potpisala i ratificirala Sporazum. 

Dana 5. jula je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izglasao potpisivanje Sporazuma o ICMP-u. Prethodno su Vijeće ministara i Predsjedništvo dali zeleno svjetlo.

Po završetku ljetne pauze, Dom naroda će na narednoj sjednici 28. septembra imati priliku da potvrdi opredjeljenje da zaštiti prava porodica nestalih osoba.  Davanjem saglasnosti pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu o ICMP-u, članovi Doma naroda će pokazati snažnu opredijeljenost jačanju vladavine prava i promociji i zaštiti prava porodica na istinu i pravdu. Nakon pozitivnog glasanja u Domu naroda, predviđeno je da Predsjedništvo BiH donese odluku da BiH pristupi Sporazumu. Potpisivanje Sporazuma ne podrazumijeva finansijske izdatke za Bosnu i Hercegovinu.

Ova zemlja je vodeća u svijetu u pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba u okviru zakonitog procesa oslobođenog svake vrste diskriminacije. Iskreno se nadam da će na narednoj sjednici članovi Doma naroda odobriti prijedlog da Bosna i Hercegovina potpiše Sporazum o ICMP-u. Time će doprinijeti priznavanju svega što je urađeno u ovoj zemlji, te omogućiti porodicama nestalih osoba širom svijeta da koriste teška ali dragocjena poučna iskustva iz ove zemlje.

Matthew Holliday,

šef programa za Zapadni Balkan ICMP-a