SREDNJOBOSANSKI KANTON

Završena kulturna manifestacija „Lašvanski knjižarij“: Odata počast velikanima pisane riječi iz Lašvanske doline

Sajam knjige u Vitezu: Promocija knjige i čitanja

Piše: K. KAVAZOVIĆ

26.9.2017

Petodnevna kulturna manifestacija „Lašvanski knjižarij“, kojom je odata počast književnicima Lašvanske regije, a održavala se u Travniku i Vitezu, završena je.  

Odličan projekt

I organizatori i učesnici i gosti pojedinih sadržaja ove manifestacije slažu se da je riječ o odličnom projektu. Manifestaciju su organizirali Udruga za humani i održivi razvoj „Klik“ sa sjedištem u Dolcu na Lašvi, u partnerstvu s Udrugom „KulturANTI“ iz Sarajeva.

- Željeli smo kroz festival riječi da odamo počast svim književnicima iz Lašvanske doline, ali da predstavimo recentnu literaturu o franjevačkoj književnosti. Važna je i sama činjenica da smo se odlučili da organiziramo sajam knjige ovdje, u srednjoj Bosni, iako je kultura na margini u cijeloj BiH.

Drago mi je što su sve srednje škole posjetile sajam knjige - kaže Glorijana Lujanović, jedan od organizatora manifestacije.

Partner ovog projekta bio je i Zavičajni muzej Travnik kroz sadržaje na Starom gradu, kao što je scenski prikaz „Sve je moje iz Bosne“ posvećen nobelovcu Ivi Andriću, a realiziran je u produkciji ove kulturne institucije.

- Zanimljivo je da se u Lašvanskoj regiji sve više afirmira književna i pisana riječ. Ovim festivalom započinje jedno tromjesečje pisane riječi, jer u oktobru počinju „Andrićevi dani“. Nakon toga BZK „Preporod“ organizira ''Dane Šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka'', a 10. decembra obilježavamo dan kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu. U kontinuitetu traju književni susreti i afirmacija pisane riječi - naglašava Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku.

Kustos Memorijalnog muzeja ''Rodna kuća Ive Andrića'' Enes Škrgo mišljenja je da su manifestacije ovog tipa neophodne.

Učenici gosti

- Dobra je stvar da se organizator odlučio i na neke događaje dovesti učenike srednjih škola. Tako smo u Travniku imali goste iz Kreševa i Kiseljaka. To je veliki pomak. Oni su imali priliku biti na jednoj specijalnoj turističkoj turi posvećenoj romanu „Travnička hronika“ - govori Škrgo.


S jedne od promocija: Počast književnicima i promocija izdanja

Lijepo i vrijedno

Ivan Lovrenović bio je učesnik dva okrugla stola i jedne promocije u sklopu „Lašvanskog knjižarija“. Ovakvu manifestaciju smatra izvanrednom.

- Ne znam da li će organizatori imati snage da ovo postane nešto stalno. To bi bilo dobro. Ovo što su pokazali govori da je to jedan lijepo i vrijedno i kvalitetno zamišljen projekt - kazao nam je Lovrenović.