BIH

Nenadić: Sistemska rješenja za prijenos nadležnosti za komunalnu privredu

Fena

26.9.2017

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je u razgovoru za Fenu da su usvojeni amandmani na Ustav stvorili temelj za čitav niz pravnih reformi, a posebno je istakao pripremu prednacrta zakona o lokalnoj samoupravi koji bi se do kraja godine trebao naći u skupštinskoj raspravi.

Nenadić je pojasnio da ovaj zakon ima za zadaću da na planski, organiziran i sistemski način izvrši prijenos nadležnosti i odgovornosti s jedinice kantona na jedinice lokalne samouprave, a poseban izazov jeste prijenos poslova u vezi s komunalnom privredom, čije je funkcioniranje odgovornost Grada. 

- To znači da se organizacija funkcioniranja vodovoda, gradskog prijevoza ili daljinskog grijanja i drugih gradskih službi organizira na način da se zna ko je odgovoran za njihovo funkcioniranje te ko će i pod kakvim uslovima upravljati ovim službama - pojasnio je.

Istakao je da je prilikom donošenja amandmana Ministarstvo dalo vrlo prihvatljiv i praktičan prijedlog, a to je da prijenos nadležnosti ne može biti izvršen u haotičnom, nesređenom, pravnom, finansijskom i nedorečenom ambijentu.

- Zbog toga je dat rok od dvije godine u kojem bi bio izvršen prijenos osnivačkih prava za oblast komunalne privrede i drugih pitanja koja idu na niže lokalne nivoe. Također bi bili usvojeni i propisi o preuzimanju ljudi i vlasništva infrastrukture da bi ovaj sistem u potpunosti zaživio - navodi resorni ministar.

Zbog složenog problema predvidjeli su, kaže, i čitav niz drugih mehanizama koji podrazumijevaju postupnost, faze i dinamiku, ali isto tako su ostavili mogućnost da jedinice lokalne samouprave mogu u dogovoru ta prava povjeriti kantonu dok se ne steknu uvjeti za njihovo prenošenje.

- Idemo u sistemska rješenja, a ne u pravljenje haotičnog stanja što je prva asocijacija kada se govori o prijenosu ovih složenih nadležnosti - poručio je Nenadić.

Pozvao je sve zainteresirane pravne subjekte i građane da svojim konkretnim sugestijama dostave odgovarajuće prijedloge da bi bili razmotreni do pripreme nacrta zakona.

Nenadić je kazao da uporedo sa zakonom o lokalnoj samoupravi, Ministarstvo razmatra i prednacrt zakona o imovini KS, jer je jasno da će doći do prijenosa osnivačkih prava i drugih pitanja u skladu s presudama Ustavnog suda FBiH.

Dodao je da u saradnji s Ministarstvom finansija KS dogovaraju osnovne principe za pripremu zakona o pripadnosti javnih prihoda, a koji u značajnoj mjeri zavisi o zakonu o lokalnoj samoupravi.

- Ovim zakonom se treba urediti pripadnost javnih prihoda po osnovu prava vlasništva i jedinica lokalne samouprave da bi se tačno znalo kome, kako i po kom osnovu pripadaju prihodi - pojasnio je ministar Nenadić.

Naglašava da pripremaju još jedan zakon, a to je zakon o plaćama i naknadama organa vlasti KS.

Podsjetio je da je nakon njegovog imenovanja, uredio plaće i naknade funkcionerima i izabranim dužnosnicima, te da je "bezobrazno visoke plaće" od 3.500 do 11.500 KM vratio u prosječne okvire, a to su tri prosječne plaće u FBiH.

- U obavezi smo donijeti zakon o plaćama i naknadama, a osnovni izazovi s kojima se suočavamo su prava Sindikata državnih službenika u KS i "držanje pod kontrolom" plaća izabranih dužnosnika, funkcionera i zastupnika - naveo je Nenadić, istakavši potrebu i da se primanja u javnom sektoru dovedu u realan odnos s privatnim sektorom u KS.

Tokom prošle sedmice održao je sastanak s predstavnicima Sindikata državnih službenika i namještenika KS koji su iznijeli stav da su protiv bilo kakvog povećanja plaća i paušala izabranim dužnostima te istakli potrebu o povećanju standarda za rad državnih službenika u ovom kantonu.

Nenadić je izrazio saglasnost s predstavnicima sindikata u vezi s brojnim pitanjima, a posebno je podržao stavove o izjednačavanju prava iz radnopravnih odnosa s predstavnicima drugih sindikalnih organizacija kao što su sindikat obrazovanja, komunalne privrede i državnih službenika u policiji.

- Naravno da policajac koji svoj posao obavlja na terenu treba da ima zakonom zagarantirane uslove rada - poručio je ministar.

Najavio je nastavak razgovora u vezi s dva pitanja, a to su način utvrđivanja plaće te ukidanje paušala koje zahtijeva sindikat, a što treba uporediti sa svim drugim rješenjima na nivou BiH.