RECEPTI

Kolač od malina: Njemački slatkiš za kojim je cijeli svijet poludio

( Ilustracija)

Avaz.ba

26.9.2017

Kolač tako mek i kremast, da se u ustima topi kao pjena!

Sastojci za biskvit: 

250 g brašna, 

125 g šećera, 

2 jaja, 

125 g putera, 

1 limun

100 ml mlijeka, 

pola kesice praška za pecivo.

Sastojci za fil: 

2 kašike šećera, 

300 ml mlijeka, 

1 kesica pudinga od vanile.

Sastojci za preliv: 

100 g šećera, 

1 kesica crvenog žele preliva za tortu, 

1 litar soka od ribizle, 

400 g zamrznutih malina.

Priprema: Za biskvit, mikserom umutiti puter i šećer. Dodati 2 jaja i mlijeko, a kada se sastojci sjedine, dodati rendanu koru limuna, brašno i prašak za pecivo. Sjediniti smjesu i tijesto presuti u nauljen kalup. Peći 20 minuta na 200 stepeni. 

Pripremiti fil - skoro svo mlijeko sipati u šerpu, dodati 2 kašike šećera i mutiti žicom. U preostalo mlijeko dodati puding, izmutiti žicom i zakuhati u provrelom mluheku. Kada puding dobije potrebnu gustinu, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.

Za preliv, u šerpu na šporetu sipamo skoro cijeli sok od ribizle, a u ostatak dodati 100 grama šećera, crveni žele umutiti žicom. Smjesu dodati u provreli sok. Kada preliv dobije potrebnu gustinu, skloniti sa šporeta.

Ispečeni biskvitiseći na 2 jednaka dijela. Na prvi dio nanijeti preliv, na preliv nanesite puding od vanilije. Staviti drugi dio kore i rasporediti odmrznute maline. 


Prije služenja dobro ohladiti. 

Savet: Najbolje je da ovaj kolač filujete u kalupu sa pokretnom stranicom, kako vam fil i preliv ne bi iscurili, a kako biste kasnije mogli da skinete bočni dio kalupa.