BIH

Analitičari nakon izbora u Njemačkoj: Pobjeda Merkel dobra je vijest za Balkan

Odlučujuće teme izbora bile su imigracija i izazovi izbjeglica

Piše: S. NUMANOVIĆ

26.9.2017

Ako je suditi prema analitičarima, nakon izbora u Njemačkoj Bosna i Hercegovina i Balkan u cjelini ne trebaju se brinuti. Iako su izbori donijeli gubitak moći kršćanskih demokrata (CDU), njihova šefica Angela Merkel osigurala je još jedan mandat. 

SPD u opoziciji

Njen dojučerašnji koalicioni partner SPD objavio je da će radije biti opozicija. Liberali (FDP) i Zeleni ostvarili su bolji rezultat nego 2013. godine i najvjerovatnije su dio parlamentarne većine.  

- Obje te stranke izrazito su proevropske. Imajte na umu da su Zeleni jako naklonjeni Bosni i Hercegovini i uvijek ih je zanimalo stanje u vašoj zemlji i na Balkanu. Prema svemu sudeći, ako uđu u vlast, Džem Ozdemir (Cem) bit će šef diplomatije - kaže Tobijas Flesenkemper (Tobias Flessenkemper).

Ovaj analitičar, koji povremeno i za potrebe vlade u Berlinu radi na projektima vezanim i uz Balkan, ističe da ni EU, a još manje Balkan, nisu bili dominantne teme izborne kampanje.

- Odlučujuće teme izbora bile su imigracija i izazovi izbjeglica te budućnost sistema blagostanja u kojem Nijemci žive. Oni se, dakle, nisu bavili čak ni Trampom ni Brexitom, da ne govorim o tome koliko im Balkan nije bio važan – kaže Flesenkemper. 

Knaus: Politika kontinuiteta | Flesenkemper: Dobre vijesti

On najavljuje da bi stvaranje koalicione vlade moglo potrajati, ali da je tzv. Jamajka koalicija sa CDU/CSU - Liberalima i Zelenima najizglednija opcija.

Skoro istovjetne stavove dijeli i prvi čovjek Inicijative za stabilnost Evrope (ESI) Gerald Knaus. I on Ozdemira vidi na mjestu šefa njemačke diplomatije te da će, što se Balkana tiče, ova država nastaviti s istom politikom.

- I kada je opozicija u pitanju, SPD je najavio da neće u vlast, ali će sigurno podržavati aktivnosti vlade na tom polju. Svi ključni ljudi ove stranke bili su u vlasti i njihov prelazak u opoziciju olakšava posao Merkel. A ona je jedan od rijetkih evropskih lidera koji obraćaju pažnju na Balkan – kaže Knaus.

Raspad AfD-a

On prognozira i da će neonacistička Alternativa za Njemačku (AfD) doživjeti ubrzani krah.

- Ta stranka sastavljena je od idealista i pragmatičara. Konflikt među njima sasvim je neminovan i siguran sam da će se raspasti brže nego što mnogi očekuju – kaže Knaus.

Ohrabren je informacijama da bi Zeleni mogli dobiti resor vanjskih poslova.

- Jamajka je jedina moguća koalicija i, s obzirom na njemačku političku kulturu, oni će biti na vlasti. Ozdemir dobro poznaje Balkan i naklonjen je vašem regionu. Dakle, vijesti za BiH i zapadni Balkan nisu uopće loše – smatra Knaus.

Turčalo: Nema promjene politike

Turčalo: Brige glasača AfD-a

- Istovremeno, nova vladu, kad god da bude formirana, nastojat će odgovoriti na pitanja koja su odvela 13 posto birača u zagrljaj krajnje desnice. To su prije svega pitanja unutrašnje sigurnosti i imigracijska politika.

To bi mogao biti indikator da ne očekujemo neko povećanje intenziteta vanjskopolitičkog djelovanja Njemačke na zapadnom Balkanu. S druge strane, budući da će nova vlada, s obzirom na ostanak Angele Merkel na poziciji kancelarke, umnogome biti vlada kontinuiteta, ta politika zasigurno se neće mijenjati - smatra Turčalo.