CRNA HRONIKA

Za smrt motocikliste vozaču Mercedesa devet mjeseci uslovne kazne

A. Kamber/Avaz.ba. Dženaza motociklisti Ameru Muftiću

A. KAMBER

26.9.2017

Pune četiri godine trajala je sudska trakavica u Livnu vezana za saobraćajnu nesreću koja se dogodila 31. oktobra 2013.godine, oko 12 sati, na cesti Livno-Prolog, između sela Komorani i Grborezi i kod skretanja prema Zabrišću. 

U nesreći je poginuo motociklist Amer Muftić (27) iz Komorana, kojeg je, kako je sud ocijenio, otraga udario "Mercedes SLK 200", austrijskih registarskih oznaka, a kojim je upravljao Pero Salapić (53) , rodom iz Prologa, nastanjen u Beču. 

Prvo je Općinski sud Salapića proglasio krivim i osudio ga na devet mjeseci zatvora i plaćanje troškova postupka u iznosu od 1.744 KM, pri čemu je uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti, tj. "da optuženi ničim nije doprinio da se postupak oduži, da je porodični čovjek i otac dvoje djece, da se korektno držao na sudu i pred istim se izvinio porodici nastradalog motocikliste", a sud je imao u vidu i doprinos oštećenog nastanku saobraćajne nesreće, držeći da je bilo obostrane greške, kako motocikliste, tako i vozača "Mercedesa", koji je vozio znatno brže od dozvoljene brzine zbog čega nije mogao izbjeći udar u motociklistu. Sud je smatrao da je motocikllista vozeći Yamahu, skrenuo lijevo presjecajući put vozaču Mercedesa koji ga je pokušavao preteći. 

Optuženi Salapić se žalio Kantonalnom sudu koji ga je također, nakon dodatnog vještačenja i rekonstrukcije, proglasio krivim te mu izrekao uslovnu kaznu od devet mjeseci zatvora, uz napomenu da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od godinu dana od pravosnažnosti presude ne napravi drugo krivično djelo, dok se supruga nastradalog Dajana Muftić upućuje s imovinsko-pravnim zahtjevom na parnicu. 

Optuženik je dužan platiti 1.644 KM sudskih troškova. 

I Kantonalni sud je utvrdio da je bilo obostrane greške vozača, s tim da je naveo da su se u radnji optuženika stekla obilježja teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa, a uzete su u obzir i olakšavajuće okolnosti kako ih je niži sud odredio.

Čeka se epilog

Ovaj slučaj će još potrajati, jer se porodica nastradalog Muftića opredijelila za apelaciju Vrhovnom sudu FBiH. 

Epilog se čeka. U međuvremenu je Amerov sin Enes, koji je u vrijeme tragedije imao osam mjeseci, postao skoro petogodišnjak. A, svi koji su poznavali Amera kažu da je volio motore, ali da nije bio od onih koji su bespotrebno i bezrazložno jurili. 

Kažu da je vozio je normalno, nenametljivo i tiho kako je i preselio na bolji svijet, na koji je malo prije njega preselio i teško bolesni otac Enes, u 49. godini.