GLOBUS

Teške optužbe na račun Trampa: Vršite politički terorizam prema Venecueli

Srna

25.9.2017

Venecuela je danas optužila američkog predsjednika Donalda Trampa za "politički terorizam" nakon uvođenja putnih restrikcija za osam zemalja, uključujući Venecuelu. 

"Važno je napomenuti da su ove liste u suprotnosti sa međunarodnim pravom i predstavljaju oblik psihološkog i političkog terorizma", saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Venecuele.

Ministar vanjskih poslova Venecuele Horhe Areaza rekao je danas u Njujorku da je govor američkog predsjednika na zasjedanju Generalne skupštine UN jednak objavi rata i najavio kontra mjere Karakasa, prenio je "Sputnjik".

Areaza je rekao novinarima da je Venecuela otvorena za dijalog sa SAD, ali je spremna i da reaguje na svaki neprijateljsku akciju.

On kaže da je Tramp iskoristio govornicu UN da objavi rat.

"Tramp, kao da je lider svijeta, iskoristio je jedno mjesto mira da objavi rat. Danas treba da kažemo svijetu da je američki predsjednik direktno zaprijetio našem narodu", rekao je Areaza.

Tramp je ranije na zasjedanju Generalne skupštine UN osudio "korumpirane i destabilizirajuće socijalističke diktature" Kube i Venecuele.

Američki predsjednik je uveo nova ograničenja za putovanja građanima Sjeverne Koreje, Venecuele i Čada i proširio listu iz svoje prvobitne zabrane putovanja u Ameriku na osam država.

Iran, Libija, Sirija, Jemen i Somalija zadržani su na novoj listi, a ukinute su restrikcije za državljane Sudana.