NAUKA

Pronađen izgubljeni grad Aleksandra Velikog

(D. K.)

25.9.2017

Izgubljeni grad Aleksandra Velikog bio je magično mjesto u kojem se pilo vino i gdje su filozofi razmjenjivali mudrost. Sada, 2000 godina nakon smrti velikog ratnika, arheolozi smatraju da su pronašli to gotovo mitsko mjesto.

Naučnici su prvi put primijetili tragove drevne naseobine još 1996. godine, dok su posmatrali snimak Kalatga Derbenda u Iraku koji su napravili američki špijuni.

Međutim, zbog političkih (ne)prilika mjesto nije moglo biti istraženo sve donedavno, kada je savremena tehnologija potvrdila da je riječ o gradu starom dva milenijuma, u kojem su se preplitali grčki i rimski uticaji.

Smatra se da je taj grad osnovao Aleksandar Veliki 331. godine p.n.e., a da ga je naselilo 3.000 njegovih vojnih veterana.

Smatra se da je Kalatga Darband, čiji naziv na kurdskom otprilike znači "dvorac na planinskom prijelazu", bio na putu Aleksandra Makedonskog kada je krenuo u napad na Darija III u Persiji 331. godine.

Vođa istraživanja, britanski arheolog Džon Mekginis (John Macginnis), kaže da je tokom proljeća cijela oblast snimljena dronom, a da je iskopavanjem pronađeno mnoštvo crjepova od terakote i grčko-rimskih statua, što sugeriše da su grad naseljavali Aleksandrovi podanici.

Među pronađenim statuama nalazi se ženska figura, za koju se smatra da predstavlja Persefonu, grčku boginju vegetacije, dok druga, muška, vjerovatno predstavlja Adonisa, boga plodnosti.

Pronađen je i novčić sa likom Orodesa II, kralja Partije koji je vladao od 57. do 37. godine prije nove ere.

Grad je štitilo veliko utvrđenje koje se prostiralo od rijeke do planine, a ukupno je zauzimao oko 60 hektara.

Projekat istraživanja ovog lokaliteta dio je 40 miliona dolara vrijednog plana iračke vlade da obnovi historijska mjesta, koja je unuštila Islamska država. Također, program uključuje dovođenje grupa iračkih arheologa u London na obuku u Britanskom muzeju.

Istraživači su sada u potrazi za pisanim dokazom za njihove sumnje.