GLOBUS

Trampovi tweetovi kriju ozbiljne namjere koje bi Kimu mogle doći glave

Avaz.ba

25.9.2017

Američki predsjednik Donald Tramp prijeti promjenom režima u Sjevernoj Koreji, može se zaključiti iz njegovih posljednjih tweetovi upućenih toj državi.

Donald Tramp je na uvrede koje mu je sa govornice Generalne skupštine UN uputio ministar vanjskih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho, uzvratio rečima da ni ministra ni sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una "neće biti još dugo", ukoliko Ri govori ono što Kim misli.

- Upravo sam čuo ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje kako govori u UN. Ukoliko on govori ono što Mali raketaš (Little Rocket Man - Kim Džong Un) misli, neće ih biti još dugo! - napisao je Tramp na Twitteru.

Ri je rekao da je američki predsjednik "mentalno poremećena osoba sa megalomanskim tendencijama" i koja pokušava da Ujedinjene nacije pretvori u gnijezdo gangstera.

Britanski "Independent" piše da se ti Trampivi tweetovi mogu protumačiti kao prijetnja režimu u Sjevernoj Koreji.

Američki nuklearni bombarderi proletjeli su u subotu istočno od obale Sjeverne Koreje u međunarodnom prostoru radi demonstracije vojnih mogućnosti SAD, saopštio je Pentagon.

Ministarstvo odbrane kaže da ta misija pokazuje koliko se ozbiljno Tramp bavi "bezobzirnim ponašanjem" Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja prijeti da će napraviti projektile kojima može da pogodi bilo koji dio SAD nuklearnom bombom.

Tramp kaže da to neće dopustiti, ali do sada SAD nije koristila vojnu snagu protiv Sjeverne Koreje.

Umjesto toga uveo je nove, oštrije sankcije Pjongjangu, a danas je saopšteno i da je Sjeverna Koreja stavljena na listu zemalja čijim državljanima je zabranjeno da uđu u SAD.

Ranije su spominjane mogućnosti da SAD ubiju Kim Džong Una i sruše dinastiju Kim koja vlada od nastanka Sjeverne Koreje, ali je pitanje da li bi to bilo rješenje sjevernokorejskog problema.