KOLUMNE

Kad država krade od sebe

Almasa Hadžić

Piše: Almasa Hadžić

26.9.2017

Među prvih deset dužnika za poreze, doprinose, takse i druge obaveze prema državi, prema podacima Federalne porezne uprave, zaključno sa 31. martom ove godine nema nijedne privatne firme! 

Ovi podaci bili su poznati i prije nego što su ih objelodanili poreznici. Prosto što svakom privatniku, bilo da vodi veliku kompaniju sa stotinama zaposlenih ili firmicu s dvoje-troje radnika koja jedva kraj s krajem sastavlja, nad glavom stalno vise državni utjerivači poreza i doprinosa tražeći da državi daju državno jer će im, u protivnom, staviti katanac na biznis.

Nema goreg primjera javašluka u jednoj državi od načina na koji posluju firme nad kojima je ta ista država titular kao što je to BiH. Kako može državna firma godinama dugovati milione za poreze i doprinose za svoje uposlenike, dok ta ista država od pekara, mesara, frizera, fotografa... otima i posljednju paru za te iste obaveze? Može, jer ona tako hoće!

Država, to jest sistem koji njome vlada, odnosno političke partije čiji su se kadrovi u zemlji kakva je BiH odavno proglasili državom i zakonom, krađom onoga što u normalnom svijetu pripada državi godinama kupuju socijalni mir i tako se održavaju na vlasti, znajući da zbog toga što čine neće i nemaju kome odgovarati.

Vjerovatno nema u svijetu primjera da, kako je to učinila Vlada FBiH, država iz vlastitog džepa zagrabi više miliona i njima subvencionira doprinose za PIO javnim preduzećima, koja vode enormno plaćeni državni menadžeri. Isti oni čije se menadžerske sposobnosti, svi znamo, godinama mjere isključivo brojem zaposlenih birača političkih partija koje su ih ustoličile.

Najgore je što niko ne zna dokle će ovaj javašluk trajati.