LJEPOTA I MODA

Nevjerovatno u estetskoj hirurgiji: Bez bola i anestezije za pet minuta ljepši

Prim. dr. Amela Karabeg

25.9.2017

Piše: Prim. dr. Amela Karabeg

Poliklinika „Karabeg“

Himze Polovine 39, Sarajevo

Tel: 033/556-556; 033/556-555 



Botoks je prirodni prečišćeni protein proizveden pomoću bakterije klostridijum botulinum. Tretman botoksom je još 2002. godine odobrila Američka agencija za kontrolu i sigurnost hrane i lijekova (FDA).


Spolni hormoni


Botoks se u estetske svrhe koristi već nekoliko decenija. Najčešće se tretiraju bore na čelu, bore iznad gornje usne, bore s vanjske strane očiju. Tretman botoksom je jedan od najidealnijih i najpopularnijih estetskih tretmana za uklanjanje bora u području čela i oko očiju.

Osim što se koristi u kozmetičke svrhe, botoks se u manjim količinama koristi za liječenje mišićnog spazma, strabizma (razrokosti), cervikalne distonije (nervno oboljenje koje se odlikuje grčenjem mišića vrata i ramena), tikova, tremora i migrena.

Kod žena zbog smanjenja nivoa spolnih hormona nakon menopauze dolazi do brojnih promjena kao što su gubitak potkožnog masnog tkiva, smanjuje se proizvodnja kolagena, koža postaje suha i zbog toga sitne bore postaju još izraženije. Krivac za pojavu bora su mimični mišići.

Upravo zbog pojačanog korištenja mimičnih mišića i kao posljedica mišićnih kontrakcija javljaju se trajne bore na čelu i oko očiju. Kada se botoks ubrizga u te mišiće, blokiraju se nervni signali, mišići se opuštaju i bore se izravnaju. Injiciranjem manjih doza postiže se selektivna blokada mišića, a ostali mišići ostaju u funkciji i lice zadržava normalnu mimiku.

Botoks se najčešće koristi za uklanjanje horizontalnih i vertikalnih bora na čelu (bore mrštenja) te bora s vanjske strane očiju (bore smijalice).


Prim. dr Amela Karabeg u Njujorku s prof.dr Linom Trianom, predsjednicom Odbora za edukaciju najvećeg strukovnog udruženja estetskih hirurga svijeta ISAPS, i prof. dr Reufom Karabegom. Prim. dr Amela Karabeg u Njujorku s prof.dr Linom Trianom, predsjednicom Odbora za edukaciju najvećeg strukovnog udruženja estetskih hirurga svijeta ISAPS, i prof. dr Reufom Karabegom

Botoks se ne smije primjenjivati kod osoba koje imaju infekciju na mjestima na koja bi se aplicirao preparat. Također, osobe s neurološkim poremećajima kao što je mijastenija gravis imaju povećan rizik od ozbiljnih nuspojava.

Prekomjerno znojenje mogu uzrokovati napori, strah i najčešće zahvata pazušne jame, dlanove i tabane. Može se javiti i kao posljedica bolesti (tuberkuloza, šećerna bolest, pojačana funkcija štitne žlijezde), ali i zbog trudnoće, povećane tjelesne težine i klimaksa.

Botoks rješava problem prekomjernog znojenja (hiperhidroze). Botulinum toksin tipa A djeluje tako što blokira utjecaj acetil holina na znojne žlijezde.

Blokada signala

Zahvatu se mogu podvrgnuti zdrave osobe od 18 do 65, pa i više godina. Botoks djeluje tako što se blokiraju signali od nerva prema mišićima. Zahvat je bezbolan i traje 20 minuta. Botoks se pažljivo ubrizgava u malim količinama, blokirajući na taj način rad pojedinih mišića koji učestvuju u mimici. Djelovanje botoksa je lokalizirano na mjestu gdje je injiciran.

Pacijent se odmah vraća svakodnevnim aktivnostima, a efekt nastupa za 3-4 dana, dok su krajnji rezultati vidljivi nakon 7 dana. Nakon 4-6 mjeseci tretman se mora ponoviti. Jedini nedostatak je što nema trajni učinak te se tretmani moraju ponavljati. Važno je napomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak podmlađivanja trajniji.

Prevencija migrene

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja se javlja periodično. Zastupljena je kod 12-20 posto žena i 6 posto muškaraca. Javlja se u dobi između 20. i 40. godine, ali i kasnije. Botoks, sprečavajući otpuštanje acetil holina, smanjuje spastičnost kod migrena i tako ublažava bolove koji mogu nestati poslije nekoliko tretmana.

Važne upute

Uobičajene pojave kao što su crvenilo, bolnost i manji podlivi ako se i pojave, povlače se za nekoliko sati ili dana. Prije same procedure s pacijentom se obavi informativni razgovor na kojem pacijent dobije odgovore na sva pitanja o proceduri.

Iskustvo ljekara

Samo iskusan ljekar može ispravno procijeniti postoje li prave indikacije za primjenu i koja doza je dovoljna. Ljekar procjenjuje hoće li botoks dati u mišić ili u pojedinim slučajevima subkutano. Naša iskustva pokazuju da je bolje dati subkutanu dozu, manju od preporučene, da bi se očuvala mimika, a uklonile bore.

Potpuno blokirana mimika djeluje vještački i dobije se kontraefekt. Procedura se može izvoditi u bilo koje godišnje doba. Botoks se može kombinirati s drugim procedurama.