TENIS

Neno Džumhur, otac najboljeg bh. tenisera, za Avaz.ba: Samo je pitanje vremena kada će Damir biti među „Top 10“ igrača na svijetu

Piše: A. SOKOLOVIĆ

25.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Lijep je osjećaj imati sina među pobjednicima jednog ATP turniru. I prije polaska u Sankt Peterburg iz Sarajeva, vjerovao sam u Damira. Znao sam da se ova godina neće završiti samo na finalu u Vinston-Salemu. Kada sam krenuo u Rusiju imao sam lijep osjećaj, i sada se presretan vraćam u Sarajevo. 

To je, za Avaz.ba, po povratku iz Sankt Peterburga rekao Neno Džumhur, otac našeg najboljeg tenisera - Damira, koji je jučer u Rusiji na turniru serije 250 osvojio prvi ATP turnir u karijeri.


Historijski trofej

Na taj način, Damir je postao i prvi teniser iz Bosne i Hercegovine koji je došao do historijskog ATP trofeja za našu zemlju, nakon što je u finalnom meču pobijedio Italijana Fabija Fonjinija (Fognini) sa 2:1 u setovima (3-6, 6-4, 6-2).

Nenu smo prilikom susreta podsjetili na naš razgovor od prije dva mjeseca kada je rekao da "očekuje da Damir u dogledno vrijeme bude među 25 najboljih tenisera na svijetu".  

- Damir je jutros zvanično ušao među 40 najboljih igrača na svijetu. Kada smo posljednji put razgovarali tačno je da sam to kazao, ali isto tako sada kažem da je pitanje vremena kada će Damir biti među „Top 10“ igrača na svijetu. Ove godina je pokazao da se može može nositi s najboljima, pred njim su godine i godine tenisa. Uz zdravlje, da nema povreda, Damir će otići daleko – priča Neno.

O dočeku u Sankt Peterburgu, sjajnoj organizaciji te proslavi velike pobjede, Neno kaže:

- Bilo je veličanstveno. Rusi se pripremili odličan turnir. Sve je bilo savršeno, od organizacije, smještaja do transporta igrača. Ceremonija pobjednika je za posebnu priču. Poseban dekor od trenutka izlaska igrača na teren do proglašenja pobjednika, koje je trajala 60 minuta. Imao sam priliku i upoznati predstavnika direktora „Gasproma“, koji je glavni sponzor turnira. S nama je u delegaciji bio i predstavnik „BH Telecoma“. Ova bh. kompanija je desna ruka kada je podrška Damiru u pitanju. Najbolji, uz najbolje.

Damirova djevojka Dejana Živković na tribinama u Sankt Peterburgu. Damirova djevojka Dejana Živković na tribinama u Sankt Peterburgu

Zanimalo nas je gdje se sinoć slavio Damirov trijumf.

- Nismo nigdje, jer nismo imali vremena. Konferencija za medije je trajala dosta dugo, daleko duža od planiranog, tako da je Damir morao odmah ići u Kinu, gdje već igra na turniru u Šenzenu. Bit će prilike za slavlje, neće ostati samo na čestitanju – kaže Neno.  

Kada je riječ o čestitanju, Damir je nakon turnira kazao da „pobjedu u Sankt Peterburgu posvećuje djevojci Dejani i ocu Neni, koji su najviše vjerovali u njega“. Srbijanska manekanka Dejana Živković, s kojom se Damir zabavlja posljednjih mjeseci, bila je veoma emotivna tokom cijelog turnira.

Podrška Damiru


Od meča u prvom kolu s Italijanom Paulom Lorencijem (Lorenzi, 7-5, 7-5), Dejana je s tribina bila velika podrška Damiru, a te slike su obišle svijet. Posebno s finalnog meča protiv drugog Italijana, Fonjinija.

- Dejana je bila super, kao uostalom i cijeli Damirov štab. U Kini će biti malo oslabljen. U odnosu na neke od nas koji smo se morali vratiti u Sarajevo, s Damirom će u timu biti kondicioni trener Strahinja Tomović, s kojim Damir radi od decembra prošle godine. I iz Kine očekujemo lijepe vijesti – kaže za Avaz.ba Neno Džumhur.