ZDRAVLJE U KUĆI

Pistacije kao čuvari zdravlja

Avaz.ba

25.9.2017

Pistacije spadaju u orašaste plodove koji su odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala. 

Pistacija ili Pistać (lat. Pistacia vera) je drvo koje može dosegnuti visinu do 10 m i listove duge od 10-20 cm. 

Prirodno stanište je Jugozapadna Azija, a najveći svjetski proizvođač pistacija je Iran. Nutricionisti ih svrstavaju u "zdrave grickalice" koje možete konzumirati svakodnevno. Kao i drugi orašasti plodovi poput badema, oraha, indijskog oraščića i pistacije obiluju mnoštvom vitamina i smatraju se prirodnim čuvarem našeg zdravlja. 

Zdravlje srca 

Nakon kratkog konzumiranja pistacije smanjuju loš holesterol a povećavaju dobar, pa samim tim olakšavaju rad srca. Bogate su antioksidantima, najviše vitaminom A i E, štite krve žile i na taj način smanjuju rizik nastasnka srčanog udara i drugih srčanih smetnji.


Spriječava razvoj dijabetesa 

Konzumiranje pistacija može spriječiti razvoj dijabetesa, jedne od najrasprostranijih bolesti današnjice. 60 posto preporučene dnevne vrijednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šačici pistacija. 

Zdrave oči 

Pistacija sadrži dvije karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene sljepoće. 

Jača imunološki sistem 

Vitamin B6 važan je i za imunološki sistem. Vitamin B6 pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlijezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju bijelih krvnih stanica koje štite organizam od infekcija. Pored ova četiri glavna razloga, pistacije su korisne i iz sljedećih razloga: Dobar su izvor magnezija, bakra, kalija i vitamina B-skupine. Dobar su izvor antioksidanasa, supstanci koje štite od nastanka raka. 

Sadrže zdrave masnoće, koje su neophodne za zdravlje srca i krvnih sudova, te pomažu smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi i povećanju dobrog holesterola. Bogate su vitaminom E (“vitaminom ljepote i mladosti”) što ulje pistacija čini idelanim za kozmetičku primjenu u sredstvima koja štite kožu od isušivanja, uljima za masažu, aromaterapiju. Bogate su vlaknima, koji su potrebni za zdravlje probavnog sistema. 

Konzumiranjem pistacija pomažemo održavanju tjelesne težine. Zahvaljujući udjelu bjelančevina, vlakana i masti vrlo brzo zasite, a broj kalorija je jedan od najmanjih od većine poznatih orašastih plodova. Pistacije su kalorične pa obzirom da 100 g pistacija sadrži 542 kalorije, ovu namirnicu trebate upotrebljavati umjereno.