BIH

Šarović-Jianqing: Saradnja na provođenju ključnih projekata

Avaz.ba

25.9.2017

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović primio je danas delegaciju Sino-CEE fond Holding kompanije, predvođenu Jiang Jianqingom, predsjednikom korporacije,  u cilju razgovara o saradnji na što uspješnijem provođenju ključnih energetskih, infrastrukturnih ali i drugih značajnih projekata za koje su zainteresovane vodeće kineske kompanije. 

Riječ je o fondu kapaciteta 10 milijardi evra, utemeljenom kao nova platforma za investicionu saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a čiji interes za unapređenje saradnje Kine i Bosne i Hercegovine je od velikog značaja za uspješno provođenje planiranih projekata.

- Postoji velika opredijeljenost i šansa da zajedno radimo i gradimo i kroz ovaj fond, u interesu naših zemalja i naših privrednika. U planu i realizaciji je nekoliko ključnih projekata sa kineskim partnerima, posebno u oblasti energetike i infrastrukture ali se sve više otvara i prostor za investiranje u biznisu, poljoprivredi, trgovini i drugim sektorima - istakao je ministar Šarović.

Predsjednik korporacije Jiang Jianqing izrazio je zadovljstvo i zahvalnost ministru i bh.partnerima zbog, kako je naglasio „spremnosti i iskrenog i odgovornog angažovanja na projektima“ a među kojima su između ostalog planirani projekti HE Dabar u Trebinju, TE Kamengrad u Sanskom Mostu i TE Gacko ali i projekti koji su već u fazi finalizacije kao što su TE Banovići i projekat TE Tuzla-Blok 7., jedan od najvećih poslijeratnih projekata u BiH.

Kineska strana je takođe izrazila interes za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije kao što je solarna energija i energija vjetra a zašto u Bosni i Hercegovini postoje značajni neiskorišteni potencijali i gdje su takođe dogovoreni naredni, operativni vidovi saradnje.