NOGOMET

Genijalac na klupi Hadersfilda otkrio tajnu: Iskusni igrači? Ma, takvi mi ne trebaju

Avaz.ba

25.9.2017

Za Dejvida Vagnera (David Wagner) (45) ćete još čuti. Karijera trenera engleskog premijerligaša Hadersvilda djeluje kao iz popularne igre Football Manager, osim što je riječ o stvarnim rezultatima i što je u igri ozbiljan novac.

Terijersi, koji su se prije dvije godine borili za ostanak u Čempijonšipu, u šest kola svoje prve sezone u Premijeršipu osvojili su devet bodova i već napravili veliki korak da se spase od onoga što su im svi prognozirali - povratka u drugu ligu. 

Najzaslužniji za to je bez ikakve sumnje sjajni njemački trener koji je od anonimusa iz cijelog svijeta napravio ekipu koja se ne boji nikoga.

Svi u Engleskoj pričaju o nekakvom iskustvu i kako je ono važno. E, pa mi nemamo baš nikakvog iskustva. Ja to gledam na drukčiji način. Neiskustvo ti u ovoj situaciji pomaže. Sve ti je zanimljivo, pun si motiva i ništa te ne može preplašiti. To je bila ideja kojom smo se vodili. Ajmo dovesti igrače koji nemaju nikakvog iskustva, ali su gladni uspjeha i dokazivanja - rekao je Vagner u čijoj ekipi igraju ili su igrali igrači iz druge Bundeslige, Bermude, Konga i Jamajke. 

U zadnjem kolu Hadersfild je remizirao (0:0) s jako dobrim Barnlijem što im je bila četvrta utakmica ove sezone u kojoj nisu primili gol. Glavni akter u toj priči je njemački stoper Kristofer Šindler (Christopher Schindler) za kojeg čak ni igrači iz Njemačke praktički nisu čuli kad je dolazio.

Znao sam da je igrao u Münchenu 1860 i to je to. Nisam imao pojma kakav je igrač - rekao je desni bek Kris Leve (Chris Lowe) i dodao da se uopće ne vidi da nikada nije igrao u ovakvoj ligi. 

To je upravo potvrda onoga što je Vagner rekao. Levea, koji je ispadao i u treću njemačku ligu, doveo je kao besplatnog igrača iz Kajzeslauterna. Spomenutog Šindlera platio je dva miliona eura, Rajiva van La Paru je kupio od Volverhemptona za 800.000 eura, a Majkl Hefele (Michael) je stigao iz Dinamo Drezdena kao besplatan igrač., piše index.hr.

Uoči prošle sezone, u kojoj će Terijersi osigurati plasman u Premijeršip, doveo je 13 novih igrača i onda ih na nekoliko dana odveo u šumu u Švedsku. Natjerao ih je da prežive u divljini sa samo osnovnim potrepštinama i upravo je tamo, kažu igrači, stvorio neslomljivi timski duh. Njegova ekipa ušla je u Premijer ligu s gol razlikom 53:56. U doigravanju nije u tri utakmice zabila nijedan gol, osim autogola Šefilda, a u finalu je nakon penala slomila Riding. 

Nakon odličnog otvaranja sezone protiv nešto slabijih ekipa, čekaju ih pravi ispiti. U sljedećem kolu im dolazi Totenhem, pa idu u goste Svonsiju, a onda dočekuju Mančester junajted.