BIH

Neobični dar Franje Filipovića File iz Ljubije kod Prijedora: Daj mi tri zdrava kokošija jajeta i voda je tvoja!

Franjo Filipović: Godišnje pronađe skoro 500 izvora

Piše: G. DAKIĆ

25.9.2017

Kada bi Sarajlije imale Franju Filipovića Filu kao što ga imaju stanovnici Ljubije kod Prijedora, njihovi problemi s vodom bili bi davna prošlost. Franjo ima 57 godina i neobičan dar – umije da pronađe izvor vode uz pomoć samo tri kokošija jajeta! Na taj način godišnje otkrije više od 500 izvora.

Vertikalan položaj

Filipović je bagerista i radni vijek proveo je u prijedorskom rudniku. Davno je upisao teologiju u Sarajevu, ali nikad nije završio studij, kao ni školu za policajce, ali kaže da zbog toga ne žali. Sa vodom i svojim darom prvi put se susreo u 14. godini. 

- Nadarila me je priroda. Imam nešto posebno u odnosu na druge ljude. Hoću da pomažem narodu kroz vodu, voda je potrebna i bez nje nema života – ističe Filipović.

Da bi Fila pronašao vodu, potrebna su mu tri jajeta, od kojih jedno obilježi i drži u vertikalnom položaju. Obilježeno jaje drži vrhovima prstiju, a iznad i ispod njega su preostala dva jajeta.

- Kada nađem vodu, srednje jaje počinje da se okreće oko svoje osi. Zahvaljujući liniji kojom sam označio jaje, brojim koliko se puta ono okrenulo. Na taj način otkrivam na kojoj se dubini nalazi voda, jer jedan krug koji napravi jaje, označava jedan metar – pojašnjava Filipović.

Kokošije jaje je, dodaje on, najosjetljivije na vodu, ali je pronalazaču neophodna energija koja može to da osjeti.

- Jaja moraju biti zdrava, ne smiju biti ispod kvočke, ne smiju biti oštećena, ne smiju biti dugo u frižideru niti hladna i ne smiju biti starija od šest-sedam dana – navodi on.

Jaje ga nikad nije prevarilo

 Manja odstupanja

Jaje ga, kako ističe, nikad nije prevarilo. Ponekad se dešavalo da na pojedinim terenima vode nema pa domaćinima kaže da se ne troše uzalud i da ne kopaju bunare, jer je neće moći pronaći.

- Kada nađem vodenu žilu, može se desiti da dođe do odstupanja pri određivanju dubine, i to najviše za dva metra, ali samo ako je u pitanju veća nadmorska visina – kaže Filipović.

Sve je manje pitke vode u svijetu

- Bio sam u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj. Davno sam prestao voditi statistiku o tome koliko sam bunara pronašao, ali godišnji prosjek prelazi 500 izvora. Voda je sve traženija i sve je manje pitke vode u svijetu. Više radim iz humanih razloga, a ljudi mi ponešto i daju kad im nađem vodu – govori Filipović.