SARAJEVO

Ministarstvo pravde i uprave KS pripremilo izmjene tri zakona: Dan žalosti u KS proglašavat će Vlada

Nenadić: Značajne promjene

Piše: A. Nalo

25.9.2017

Pred zastupnicima Skupštine KS, na sjednici koja će se održati 2. oktobra, naći će se i tri zakona čije je izmjene i dopune pripremilo Ministarstvo pravde i uprave KS na čelu sa Mariom Nenadićem.  

To su Zakon o izmjenama Zakona o proglašavanju žalosti u KS, zatim Zakon o dopuni Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u KS te Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, a koje je Vlada KS usvojila u formi prijedloga.

Nacionalne manjine

-Prema tome žalost u KS, prema predloženim rješenjima proglašava Vlada KS, na prijedlog premijera, a u dogovoru sa predsjedavajućom i njenim zamjenicima. Žalost se prema odredbama ovog Zakona, proglašava povodom velikog broja ljudskih žrtava, nastalih usljed elementarnih nepogoda velikih razmjera, zemljotresa, poplava, požara, klizišta, saobračajnih nesreća...-pojašnjava Nenadić.

Kada je u pitanju Zakon o dopuni Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u KS ministarstvo intervenira na tekst osnovnog Zakona. Naime, dosadašnja primjena Zakona je ukazala na određene situacije zbog kojih je potrebno dopuniti osnovni tekst Zakona, odredbom koja rješava pitanje predstavnika nacionalne manjine u Vijeću nacionalnih manjina, u situaciji kada u KS postoje registrirana dva ili više udruženja iste nacionalne manjine .

Ukoliko se desi takva situacija, a udruženja se ne mogu dogovoriti oko svog predstavnika u Vijeću nacionalnih manjina, predloženim rješenjem člana u Vijeće, predložit će ono udruženje te nacionalne manjine, koje je ranije registrirano kod Ministarstva pravde i uprave KS.

Nadležni organ

-Pred zastupnicima će se naći i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, a koji omogućava i garantira, svim građanima KS, koji nisu u mogučnosti sami isfinancirati svoju pravnu zaštitu, pravično suđenje i jednak pristup pravdi pred sudom i drugim organima, čije troškove u cijelosti ili djelimično snosi nadležni organ za pružanje besplatne pravne pomoći, a u Kantonu Sarajevo, to je Kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći – nagalasio je Nenadić.

Pomoć žrtvama seksualnog nasilja

Izmjenama i dopunama Zakona koje je predložilo Ministarstvo pravde i uprave KS, proširena je lista korisnika besplatne pravne pomoći na način da će se besplatna pravna pomoć omogučiti i žrtvama seksualnog nasilja tokom oružanog sukoba u BiH, pristup ovom pravu u zaštiti i ostvarivanju njihovih prava po tom osnovu.