LIFESTYLE

Zvali su je ''zmijska djevojka'': ''Boli me kad me ismijavaju...''

Avaz.ba

25.9.2017

Filipinka Floraine Nalugon (17) boluje od ihtioze, rijetke kožne bolesti koja se očituje kroz stvaranje ljusaka i perutanje kože. Može biti u rasponu od blage do neugodne suhoće (kseroderma) te do teške deformirajuće bolesti (nasljedna ihtioza). 

Javlja se tek jedanput u 600 hiljada slučajeva, a Floraine je rođena s tom bolesti od koje joj koža otvrdne. Zbog toga je u djetinjstvu proživjela pravu dramu jer su ju ostala djeca ponižavala i nazivala posprdnim nadimcima poput ''zmijske djevojke''. Zbog toga se s porodicom iz rodnog Bohola preselila u Bukidnon. 


( Screenshot)

- Roditelji su mi rekli da sam zapravo koncipirana od ribe i zato mi koža izgleda poput ribljih ljusaka, dok drugima liči na zmijsku kožu. Boli me kad osjećam da me ljudi ismijavaju, iskrena je Floraine. Simptomi te bolesti javljaju se u prvih nekoliko dana života, a pločaste ljuske kože često se javljuju u smeđoj boji.


- Roditelji mi daju snagu i najveća su mi podrška u životu. Svakog dana mi iskazuju ljubav na nevjerojatne načine, kaže Floraine, koja se nakon deset godina vraća u rodno mjesto Bohol. Nada se da će joj doktori barem malo pomoći, a spominje se i odlazak na liječenje u Španiju.


Dr. Vilson (Wilson) iz bolnice u Marbelli rekao je da se stanje nesretne Floraine liječi terapijom i smatra da bi uz adekvatno liječenje moglo doći do napretka. Porodica Nalugon je siromašna i nema novca pa im i dalje preostaje teška borba za uljepšavanje života svoje kćeri.