BIH

Stanje na putevima: Mokar kolovoz na sjeverozapadu BiH

Avaz.ba

25.9.2017

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada, u sjeverozapadnim krajevima naše zemlje saobraća se po mokrom kolovozu.

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, kao i na pojedinim dionicama u višim predjelima, a izdvojeni su magistralni putevi M-17 Tarčin-Konjic (Ivan) i M-5 Travnik-Donji Vakuf (Komar).  

Iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale sitnije odrone, te savjetuju oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice regionalnih puteva R-469 i R-470 Živinice-Međaš, saobraćaj se odvija jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (Ljubogošta-Pale) u toku su radovi u tunelu Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju magistralne puteve M-18 Stupari–Kladanj i M-4 Simin Han-Kalesija, zatim magistralni put M-17 lokalitete Donji Hadžići i Drivuša, kao i regionalni put R-461 Srebrenik-Donja Orahovica.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta. Zbog radova u Hrvatskoj sužen je kolovoz na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, tako da se u narednih mjesec dana može očekivati sporije saobraćanje.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja. 

MAGISTRALNI PUTEVI: 

M-4

Simin Han-Donje Caparde, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Rainci vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

M-5

Ljubogošta-Pale, zbog izvođenja radova u tunelu Kalovita Brda, saobraćaj je u tunelu potpuno obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

Donji Hadžići - zbog izvođenja radova na izgradnji pristupnog puta za industrijsku zonu (Mrđanović polje) na magistralni put M-17 kod Donjih Hadžića, od 08 do 16 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Stupari- Kladanj, zbog izvođenja radova na sanaciji klizišta, na mjestu izvođenja radova, povremeno se saobraća naizmjenično, jednom trakom.

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko zbog radova na izgradnji i rekonstrukciji saobraćajnice u Malešićima (od pružnog prelaza do mosta), od 08 do 16 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

R-445 Zenica-Kakanj, zbog izvođenja neophodnih radova u tunelu Ribnica saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-461a Srebrenik-Orahovica Donja, zbog rekonstrukcije kolovoza od raskrsnice za Brnjičane do raskrsnice za Moranjce od 07 do 19 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-469 Živinice-Međaš, zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice regionalnih cesta R-469 i R-470, saobraćaj se odvija jednom trakom, naizmjenično.

KANTON SARAJEVO

- Zbog izvođenja neophodnih radova u ulici Srebrenička (od spoja sa ulicom Marka Marulića, do spoja sa ulicom Zenička) obustavlja se saobraćaj od 07:30 do 19 sati. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Bugojanska-Zenička-Saliha Udžvarlića.

- Zbog izvođenja radova na sanaciji saobraćajnice, u ulici Avde Palića, na dijelu od deponije Smiljevići prema Zabrđu, od 08 do 16 sati potpuno je obustavljen saobraćaj. Alternativni pravac za vrijeme obustave je Adema Buće-Briješće brdo-Safeta Zajke i obratno.

- Zbog radova na rekonstrukciji/izgradnji Južne longitudinale,na snazi je privremena obustava saobraćaja u ulici Azize Šaćirbegović (od raskrsnice sa ulicom Safeta Hadžića do raskrsnice sa krakom ulice A. Šaćirbegović- Milana Preloga). U ulicama Zvornička i Safeta Hadžića u zoni raskrsnice ulica Zvornička, A. Šaćirbegović, Safeta Hadžića, Triglavska i Put Mladih Muslimana, saobraćaj se ograničava na dvije saobraćajne trake, za odvijanje saobraćaja u dva smjera i funkcionalnog odvijanja saobraćaja raskrsnice i protoka vozila iz ulica: Triglavska i Put Mladih Muslimana.

- Zbog radova na izgradnji raskrsnice na spoju Vijadukt „Briješće“-ulica Safeta Zajke, saobraćaj se na dijelu ulice Safeta Zajke (od spoja sa ulicom Vitkovac u dužini od 350 m) odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila.

- Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Humska, Safeta Hadžića, Branilaca Sarajeva, Fra Anđela Zvizdovića, Emerika Bluma, Logavina, Krivoglavci, Muse Ćazima Ćatića, Vrelo Bosne, Aleksandra Puškina, Panjina kula i Zvornička.

- Zbog izvođenja neophodnih radova, od 07 do 17 sati, izmjenjen je režim saobraćaja na lokalnom putu Tarčin-Gornja Bioča.

- Zbog radova na izgradnji komunalnih instalacija od 07 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Miševići (dionica spoj M-17-Miševići) u Hadžićima. Alternativni pravac za vrijeme obustave je M-17-Binježevo-Miševići i obratno.

MOSTAR 

- Zbog radova na izgradnji lokalne ceste Avenija-most Sutina-ul.Maršala Tita, izmjenjen je režim saobraćaja na potezu raskrsnice R-5 (kružni tok) na ukrštenju lokalne ceste Avenija-most Sutina i ulice Maršala Tita (Sjeverni ulaz u grad-Zalik).

- Zbog radova na rekonstrukciji ulice Kralja Tvrtka, izmjenjen je režim saobraćaja na ukrštanju ulice Kralja Tvrtka i Stjepana Radića i ulice Kralja Tvrtka i Kralja Zvonimira.

BIHAĆ

Zbog izgradnje poslovnog objekta na Trgu Maršala Tita, saobraća se jednom trakom. 

MAGLAJ

U toku su sanacioni radovi na južnom ulazu u grad (Liješnica), zbog čega je saobraćaj potpuno obustavljen i odvija se kroz sjeverni ulaz u grad.