PUTOVANJA

Atlanta, glavni grad američke države Džordžije: Mjesto gdje je CNN lokalna televizija, a "koka-kola" domaće piće

Atlanta ( Agencije)

Piše: Mirsad CVIKO

24.9.2017

Atlanta je najveći grad u Americi, državi Džordžiji. Ima nešto manje od pola miliona stanovnika, malo više od Sarajeva, ali na barem deset puta većem prostoru, dok, kako se to tamo kaže, čitav prostor koji gravitira ovoj metropoli, broji skoro šest miliona stanovnika.  



Aerodromski metro

Sjedište “Coca-Cole”

Sjedište CNN-a

Aerodrom je nešto što Evropljanina, naprimjer, prvo dočeka u Atlanti. Ogroman je, kao i sve u ovoj ogromnoj zemlji, i sada je postao glavna zračna luka za saobraćaj Amerike s Evropom i Afrikom i najveći putnički aerodrom na svijetu. Preuzeo je taj primat od Njujorka, čija su tri aerodroma bila preopterećena što međunarodnim, što domaćim letovima.

A aerodrom, izgrađen za Olimpijadu 1996., zapravo je pravi grad. Na svakom ćošku su hoteli, restorani, prodavnice, a da bi se sve obišlo, koristi se aerodromski metro, koji ima osam stanica.

Džordžija je američki Jug. Klima je, pogotovo ljeti, suptropska, vlažna, idealna za, naprimjer, uzgajanje pamuka na velikim plantažama, kojih više nema, kao što nema ni robova koji su radili kao berači pamuka.

Atlanta je nekada bila najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji je imao gradonačelnika afričko-američkog porijekla. U međuvremenu je i Barak Obama (Barack) postao predsjednik Amerike pa to čudo iz Atlante više nije čudo. Dugo vremena bila je to i jedina američka metropola u kojoj više od polovine stanovnika čine crnci.

Nema plantaža pamuka, ali ima kikirikija. Tako još jedan bivši predsjednik SAD Džimi Karter (Jimmy Carter), koji je rođen u gradiću Plains pokraj Atlante, ima ogromnu farmu, na kojoj uzgaja kikiriki, za kojim su Amerikanci prosto ludi.


Najveći aerodrom za putnički saobraćaj na svijetu

Atlanta

Patriotska dužnost

U Atlanti je sjedište CNN-a, nekadašnjeg globalnog lidera u infomativno-političkim vijestima. Gledali smo kako se pripremaju emisije koje se emitiraju uživo, kako, zapravo, radi desk jedne svjetske televizije...

Druga važna stvar koju vam domaćini u Atlanti odmah spominju je “koka-kola”. Decenijama najveća američka firma ima sjedište u ovom gradu, a zapravo je Atlanta, barem ova današnja, i izgrađena mahom novcem od prodaje ovog gaziranog, a sada i niskokaloričnog pića širom svijeta.

I gdje god u Atlanti da naručite “kolu”, dobit ćete, naravno, onu pravu, rekli bismo domaću, nikada “pepsi” ili neku sličnu, jer toga tamo, zapravo, nema. Ima, naravno, ali se svi trude da svoje, domaće piće ponude i serviraju, smatrajući to svojom skoro pa patriotskom dužnošću.

Martin Luter King



Rodna kuća Martina Lutera Kinga

Iako to svi imalo upućeniji posjetioci Atlante znaju, domaćini, naravno, ne propuštaju da napomenu da je u ovom gradu rođen Martin Luter King (Martin Luther King Jr), borac za ljudska prava, prije svega crnačkog stanovništva u SAD, ali i svih drugih širom svijeta.

Lik i djelo ovog američkog baptističkog svećenika, ubijenog davne 1968. godine u Memfisu, i danas su veoma prisutni u Atlanti, Džordžiji, ali i širom SAD, pa je svakodnevno veliki broj ljudi koji obilaze njegovu rodnu kuću, muzej i mjesto gdje je sahranjen.