REGION

Grabar-Kitarović: Ekstremizam nisam poistovjećivala s Bošnjacima i islamom

Grabar-Kitarović za “Jutarnji list” izjavila da je “žrtva orkestriranog napada iz BiH i to od onih koji tu državu ne žele u EU”

Jutarnji list

24.9.2017

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, rekla je u jučerašnjem intervjuu za zagrebački “Jutarnji list“ da će se Pelješki most graditi, jer se njime povezuje Hrvatska i EU i da se “bespredmetno tome protiviti”.

Euroatlantski put

na, između ostalog, tvrdi i da je “žrtva orkestriranog napada iz BiH i to od onih koji ne žele da BiH uđe u Evropsku uniju i NATO savez”. Na novinarsko pitanje o tome da prokomentira navode reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića koji je u svojoj reakciji ocijenio da predsjednica RH vodi zlonamjernu kampanju, Grabar-Kitarović je odgovorila:

- Prvo bih rekla da u EU, i to mogu reći sa sigurnošću, nema te osobe i nema te države koje zastupaju članstvo BiH i ostalih naših susjeda u EU, kao što sam to ja osobno i hrvatska vlada. Apsolutno nema nikakve kampanje protiv BiH. Upravo suprotno, koristim svaku priliku kako bih potcrtala europski i euroatlantski put susjedne države s kojom smo najviše povezani – rekla je Grabar-Kitarović i dodala:

- Iz ovih recentnih događanja, ne mogu se oteti dojmu, da smo ja osobno, ali i Republika Hrvatska pod orkestriranim napadima koji dolaze od onih koji jednostavno ne žele ostvariti ulazak u EU i NATO. Žao mi je što su se u to uključile osobe i udruge koje cijenim i za koje držim da čvrsto podržavaju europski put te da žele najbolje BiH, jednako kao i ja. Kao što sam napisala u odgovoru majkama Srebrenice, svoj odgovor uputit ću i reisu-l-ulemi Kavazoviću, kojeg osobno iznimno cijenim – rekla je Grabar-Kitarović.

Percepcija u javnosti

Odgovorila je i na pitanje da su u BiH mnogi ljuti jer često ističe da postoji “sigurnosna prijetnja iz te zemlje“.

- Porast međunarodnog ekstremizma i terorizma jeste najveća prijetnja miru i sigurnosti u modernom svijetu. O tome govorim jednako kao i svi drugi svjetski lideri. Nikad to nisam poistovjećivala ni s Bošnjacima niti s učenjem islama. Nažalost, cilj ove kampanje jeste stvoriti upravo takvu percepciju u javnosti, a ja to apsolutno odbijam. To je suprotno biti moje politike. Kao susjedi, trajno smo upućeni jedni na druge, nama je sigurnost i stabilnost BiH od apsolutnog interesa - istakla je, između ostalog, predsjednica Hrvatske.