TENIS

ATP Sankt Peterburg: Džumhur - Fonjini 3-6, 6-4, 6-2

Damiru drugo finale, Fonjini "lovi" 6. titulu

D. K.

24.9.2017

UŽIVO

Treći set

6-2 Kraj!

Džumhur je s lakoćom odservirao i stigao do prvog ATP naslova u karijeri!

5-2 Novi brejk za Damira!

Sa dva fantastična poteza, 29-godišnji Italijan otvorio je 7. gem trećeg seta. No, uslijedio je novi "fut-folt", a zatim i dupla servis greška. Brzonogi Damir stiže apsolutno sve, te protivnika tjera na greške. Damir pravi novi brejk i u narednom će gemu servirati za meč!

4-2 Fonjiniju u posljednje vrijeme malo toga polazi za rukom.

Iako mu servis nije nešto čime se može pohvaliti, Džumhur u ovim trenucima s lakoćom dolazi do gemova u kojima on ima početni udarac.

3-2 Odlična defanziva Damira, koji je na mreži natjerao Fonjinija na grešku u pokušaju "štop-voleja". Naš teniser ponovo priča sam sa sobom. Italijan smanjuje rezultat.

3-1 Džumhurova djevojka Dejana Živković očigledno je zapala za oko reditelju prijenosa, pa je svako malo možemo vidjeti na malim ekranima. Naš teniser ponovo bez većih problema dolazi do gema u kojem servira.

2-1 Temperamentni Italijan zaustavio je nalet Džumhura u kojem je od 3-4 u drugom setu nanizao pet uzastopnih gemova.

2-0 Naš najbolji igrač konačno je došao do svoje igre. Fonjini djeluje potpuno nemoćno, nezainteresovano i izgubljeno. Damir bez izgubljenog poena dolazi do vodstva 2-0.

1-0 Brejk Džumhur!

Neuspješan "čelendž" Fonjinija donio je Damiru prvi poen na početku odlučujućeg seta. Fonjiniju su se sata poremetile "nišanske sprave" pa ponovo "baca" loptice u aut. Fantastični Džumhur došao je do dvije vezane brejk lopte i odmah iskoristio prvu.

Drugi set 6-4

6-4 Gem s nulom i drugi set za Džumhura!

Pred sami kraj drugog dijela igre Fonjiniju je znatno opala koncentracija, a čini se i kao da ga sustiže umor iz jučerašnjeg maratonskog duela protiv Španca Roberta Bautiste-Aguta (meč trajao 2,5 sata).

Damir je drugi set završio u stilu - asom!

5-4 Novi brejk za Damira!

Naizgled uvijek za igru nezainteresovani Fonjini sada je odigrao loš servis gem, pa će naš teniser u narednom servirati za izjednačenje u setovima.

4-4 Okvirom reketa Fonjini je na početku 8. gema lopticu poslao u publiku. Ne služi ga ni bekend, stoga odmahuje rukama, demonstrirajući da je mogao mnogo bolje. Bh. teniser "prosuo" je ogromnih 40-0, dozvolivši Italijanu da se vrati na izjednačenje. No, odličan izlazak na mrežu, a potom i fantastičan bekend na liniju Džumhuru donosi izjednačenje rezultata.

3-4 Fonjini prilikom servisa često gazi osnovnu liniju zbog čega mu linijske sudije redovno zovu "fut-folt". Primijetan je trud kod našeg tenisera, ali u 7. gemu drugog seta nije uspio napraviti novi brejk.

3-3 Nakon svakog izgubljenog poena Damir priča ili sa sobom ili sa sudijom u stolici. Nažalost, to mu baš i ne pomaže da zaigra bolje. Sada je "bez ispaljenog metka" početni udarac prepustio Fonjiniju.

3-2 Novi gem na razliku u kojem je Damir došao do prvih brejk prilika u drugom setu.

Kod Fonjinija su, čini se, proradili živci. A gdje i ne bi - napravio je dvije duple greške u ovom gemu, ali ni ostali ga udarci nisu služili kako je želio. Fantastični Damir pravi brejk!

2-2 Uprkos lošem početku gema za Damira (greška iz forhenda i dupla servis greška), teniser iz Sarajeva izjednačava rezultat u drugom setu.  

1-2 Naš teniser, koji se trenutno nalazi na 43. mjestu ATP rang liste, osvojio je prvi poen, ali su naredna četiri pripala Fonjiniju. Italijan ponovo vodi.

1-1 Damir konačno prekida Fonjinijev niz osvojenih gemova.

0-1 Servis gem bez izgubljenog poena za Fonjinija na startu drugog seta. To mu je treći uzastopni osvojeni gem.

Prvi set 3-6

3-6 Napokon nekoliko poteza lijepih za oko, ali nažalost svi su pripali Fonjiniju. Vineri iz forhenda i bekenda, te Damirova greška iz bekenda donijeli su Italijanu dvije set lopte. Fonjini koristi drugu fantastičnim lobom, na koji Damir nažalost nije imao odgovor.

3-5 Kod Damira za sada slabo šta funkcioniše. Griješi iz forhenda, griješi iz bekenda, loše reternira... Sve to malo je da bi ozbiljnije priprijetio Fonjiniju.

3-4 Konačno odličan gem Džumhura, koji bez izgubljenog poena smanjuje na 3-4.

2-4 Velika doza nervoze i dalje je prisutna na obje strane terena. Novi gem na razliku otišao je u "džep" 29-godišnjeg Italijana. Damira s tribina zdušno bori djevojka Dejana Živković, koja ga gestikulacijom pokušava smiriti.

2-3 I ovaj gem Džumhura igrao se na razliku. Dosadašnji tok meča karakteriše ogroman broj grešaka s obje strane. No, srećom, i Fonjini griješi. Damir nakon manje neizvjesnosti ipak smanjuje na 2-3.

Konstantna prepirka sa sudijom u stolici Džumhura bi mogla skupo koštati. Umjesto da se pokuša skoncentrisati na igru, naš teniser bespotrebno vodi raspravu sa glavnim sudijom meča.

1-3 Vidno nervoznom Džumhuru ništa ne polazi za rukom. S druge strane, Fonjini izgleda vrlo opušten i bez većih poteškoća dolazi do vodstva 3-1.

1-2 Ponovo nesiguran gem našeg najboljeg igrača. Poveo je Džumhur 30-0, ali su onda uslijedili problemi - brejk lopte za protivnika. Damir je uspio spasio tri brejk lopte, ali četvrtu nažalost nije. Italijan prvi stiče ozbiljniju prednost.

1-1 Mnogo grešaka Fonjinija u prvom servis gemu. Nekontrolisani forhendi i bekendi, dvostruka servis greška... Damir dolazi i do dvije brejk lopte, no Fonjini se nekako uspijeva izvući i izjednačiti na 1-1.


1-0 Nervozan početak meča za našeg tenisera. Nakon vodstva 40-15, dvostrukom greškom vratio je protivnika u gem. Potom mu ponudio i brejk loptu, no Džumi je to sve prebrodio i poveo sa 1-0.

____________________________________________________________________________________


Najbolji bh. teniser Damir Džumhur danas igra finale Sankt Peterburga, u kojem protiv Italijana Fabija Fonjinija (Fabio Fognini) lovi prvu ATP titulu u karijeri.

Temperamentni Italijan do sada je osvojio pet titula (Gstaad 2017., Umag 2016., Vina del Mar 2014., Hamburg i Stuttgart 2013.). Međutim, svi ovi trijumfi ostvareni su na šljaci, dok se Sankt Peterburg igra u dvorani na tvrdoj podlozi.

S druge strane, Džumhur "ganja" tek prvu titulu, u drugom ATP finalu. U prvom (Winston Salem) je prije oko mjesec dana poražen od Španca Roberta Bautiste-Aguta sa dva puta po 4-6.

Bit će ovo treći međusobni duel dvojice tenisera. U prethodna dva slavio je Fonjini - oba puta u Umagu (četvrtfinale 2016., 4-6, 6-1, 6-1 i šesnaestina finala 2015., 6-3, 7-5).

Ukoliko naš teniser ubilježi trijumf, na najnovijoj ATP rang listi od sutra će zauzimati sjajnu 40. poziciju, što će mu biti najbolji renking u karijeri.

Put Džumhura ka finalu 

- polufinale: Jan-Lenard Štruf (Jan-Lennard Struff, Njemačka), 6-3, 7-5

- četvrtfinale Lijam Broudi (Liam Broady, Velika Britanija), 6-3, 2-6, 6-4 

- 2. kolo: Markos Bagdatis (Marcos Baghdatis, Kipar), 6-4, 7-6(4)

- 1. kolo: Paolo Lorenci (Lorenzi, Italija), 7-5, 7-5 

Put Fonjinija ka finalu

- polufinale: Roberto Bautista-Agut (Španija), 2-6, 7-6(7), 7-6(5) 

- četvrtfinale: Rikardas Berankis (Ricardas, Litvanija), 6-3, 6-0

- 2. kolo: Mikail Južnji (Mikhail Youzhny, Rusija), 6-4, 4-6, 6-4 

- 1. kolo: slobodan.