BIH

Je li normalno osuđenima za ratne zločine dozvoliti da budu kandidati na izborima u BiH?

Piše: H.Č.-B.G.-A.K.

23.9.2017

GRAČANICA

Fadil Mešić

- Da je ovo normalna država, o tome ne bi trebalo ni raspravljati. Onima koji su osuđeni za ratne zločine ne bi trebalo ni u kom slučaju dozvoliti da budu kandidirani na izborima. Do jučer su pravili zločine, a danas bi da budu kandidati za funkcije, to je nedopustivo.

Ferid Đogić:


- Pa naravno da treba biti protiv nečega što je u svim normalnim zemljama nezamislivo. Čitam šta se o tome piše i govori i, vjerujte, obuzme me jeza. Nije mi jasno kako tih ljudi koji bi se kandidirali nije stid, ubijali i zločine činili, a sad bi na vlast!

Bajro Šuša:


BOSANSKA GRADIŠKA

Marinko Kotur:


- Ništa više kod nas nije normalno. Ne valja kako nas predstavljaju ni ovi, a tek da na vlast dođu haški osuđenici. Nisam zadovoljan stanjem u državi, krivi su i političari i narod koji glasa za njih i podnosi ih tolike mandate.

Mirsad Šarić:


- Ni slučajno ne treba dozvoliti osuđenicima za zločine da se kandidiraju na izborima. Pa kuda to vodi? Ako ništa drugo, treba zatvoriti tu knjigu i okrenuti se mladim i školovanim ljudima. Ukoliko im sada ne ukažemo povjerenje, otići će u Njemačku i druge zemlje.

Momir Cvjetković:


- Apsolutno sam protiv da osuđenici za ratne zločine budu kandidati na izborima u BiH! I ne samo oni, već i svi drugi koji su po bilo kom osnovu bili u koliziji sa zakonima. Čak bih napravio reviziju sadašnjih odbornika, poslanika, predsjednika, načelnika…

LIVNO 

Mislav Sučić:


- Dozvolio bih da budu na listama, pa da vidimo hoće li građani glasati za njih, a vjerujem da većina neće. Tad neka definitivno odu s političke i javne scene. Zabrana kandidiranja osuđenima za ratne zločine dala bi im na važnosti i produžilo bi im se trajanje.

Goran Pekić:


- Ni u kom slučaju osuđenima za ratne zločine u BiH ne bi trebalo dozvoliti da se nađu na izbornim listama u BiH ni na jednom nivou, bez obzira na visinu izrečene i eventualno izdržane kazne. To se, prema meni, odnosi na zločince iz svakog od naroda u BiH.

Senur Toroman: 


- Apsurdno bi bilo da se dozvoli ratnim zločincima iz bilo kojeg naroda da se kandidiraju za neku od funkcija u organima vlasti BiH, bez obzira na visinu kazne. Njihovim uključivanjem u politiku samo bi se još više produbio jaz, a BiH dalje tonula.