TUZLANSKI KANTON

Uređena igrališta za mali nogomet, košarku i odbojku: Izletišta Vis i Sijedi krš postaju turističko-sportska oaza

Do izletišta Sijedi krš vode 53 stepenika

Piše: H. ČALIĆ

23.9.2017

Izletišta Vis i Sijedi krš, osam kilometara sjeverno od Gračanice, osim što su oaza za lovce, izviđače, penzionere i rekreativce, postaju i privlačno mjesto sportistima.  



 Pomoć privrednika

Zahvaljujući pomoći koja je došla iz općine, ali i Mjesne zajednice Babići i ovdašnjih privrednika Hasana Sarajlića, Osmana Sulejmanovića, Aziza Bešića i drugih, na Visu je sagrađen Sportski centar u kome se za sada nalazi igralište za mali nogomet i košarku, kao i igralište za odbojku na pijesku.  

- Ovdje organiziramo turnire u malom nogometu povodom raznih dešavanja, ali i bez njih ovdje dolaze mladi, pa se poslije šetnje u prirodi odmaraju uz razna sportska takmičenja. Nedavno smo organizirali i prvo prvenstvo općine u odbojci na pijesku. I jedno i drugo igralište imaju svoje tribine i svlačionice - kaže predsjednik MZ Babići Aziz Bešić, na čijem području se i nalaze Vis i Sijedi krš.

Prošle godine sagrađene su stepenice sa čak 53 stepenika, koje vode do Sijedog krša i time olakšavanju penjanje izletnicima.

Svoj mir, svake godine nađu i gračanički penzioneri uz odmor i šetnju do Sijedog krša uz sagrađene stepenice i uz vojnički grah.


Nedavno održan turnir u odbojci na pijesku

Izrada karte

Vis ima asfaltiran put, vodu i struju. Na ovom mjestu, saznajemo u općini Gračanica, gradit će se i novi sadržaji sve u cilju razvoja turizma i sporta. Prije toga, općinska komisija radi kartu zaštićenog područja kako bi se u gradnju objekata uvelo što više reda. Odnedavno je šire područje Visa deminirano i postalo je sigurno za izletnike.

Dva jezera  

Vis je I sastajalište lovaca. Lovačko društvo “Srndać” ima svoju lovačku kuću i lovište “Šemunicu” prepuno divljači. Organiziraju se i druženja te takmičenja u gađanju lovačkom puškom. Vrijedni članovi “Srndaća” su u dubini Šemunice sagradili dva planinska jezera, koja će tek postati turistička atrakcija.