GLOBUS

Lavrov: Tramp i Kim su kao djeca koja se bore u vrtiću

Avaz.ba

23.9.2017

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Sergey Lavrov) uporedio je verbalni rat između predsjednika SAD Donalda Trampa (Trumpa) i čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong Una (Kim Jong-un) sa borbom djece u vrtiću.

Posljednjih dana vodi se ne baš diplomatska komunikacija između Trampa i Kima, pošto je američki predsjednik u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija sjevernokorejskog čelnika nazvao "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju uništiti u potpunosti. 

Kim je uzvratio nazvavši Trampa "mentalno poremećenom osobom", "retardom" i zaprijetio da će "skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji".

Tramp mu nije ostao dužan, pa je uzvratio nazvavši Kima "ludakom" koji će biti stavljen na iskušenje kao nikad do sada.  U međuvremenu, Sjedinjene Države postrožile su sankcije prema Sjevernoj Koreji, dok Pjongang prijeti novim testiranjem hidrogenske bombe, podsjeća agencija Hina. 

Lavrov je pozvao da se situacija smiri. 

On je novinarima u UN, gdje su se svjetski lideri okupili na godišnjoj Generalnoj skupštini, kazao je da je potrebna pauza, da se "ohlade usijane glave". 

- Da, neprihvatljivo je da šutimo i gledamo nuklearne vojne avanture Sjeverne Koreje, ali je također neprihvatljivo pokrenuti rat na Korejskom poluostrvu - kazao je. 

Pozvao je na politički proces, što je, kaže, ključni dio procesa Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

- Zajedno sa Kinom, nastavit ćemo da se trudimo za razumni pristup, a ne emocionalni kao kada se djeca u vrtiću bore i niko ih ne može zaustaviti - rekao je Lavrov.