REGION

Vučić o njujorškim razgovorima: Vratili smo ugled Srbije u svijetu

AFP

Avaz.ba

22.9.2017

Ako neko misli da je moguće bez SAD postići bilo kakvo rješenje problema u regionu, to prosto nije realno i nema dodira sa stvarnošću, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije dodao je i da su SAD za Srbiju jedan od najvećih partnera u svijetu, kao i da sa njima razgovaraju o svemu i moraju zajednički da riješe probleme. 

Vučić je sumirajući višednevnu posjetu Njujorku, gdje je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine UN, izjavio da je zadovoljan postignutim, da su rezultat i najavljene posjete svjetskih državnika Srbiji te da je razgovarao sa više od 50 zvaničnika zemalja i organizacija što je potvrda da su vratili ugled Srbije u svijetu.

Vučić je rekao da je potvrđena posjeta predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump), dogovorena posjeta francuskog i turskog predsjednika, premijera Belgije...

"Uvjeren sam da će predsjednik Tramp posjetiti Srbiju, mislim da ćemo prije toga imati posjetu predsjednika Makrona (Emmanuel Macron). Ne podcjenjujte posjetu Makrona, ona će za nas biti od strašnog značaja, a vjerujem da ćemo uskoro vidjeti i Angelu Merkel ili u Berlinu ili u Beogradu, poslije njene nove pobjede na parlamentarnim izborima" rekao je Vučić i poželio joj svaki uspjeh.

Srbijanski predsjednik je u osvrtu na razgovore koje je imao apostrofirao i onaj sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), koji dolazi u Srbiju 10. oktobra sa velikim brojem investitora.

U tom smislu on je ukazao na fabrike koje su turski investitori otvorili do sada i koje će tek izgraditi naznačivši da je to veoma važno, da ljudi od toga žive, prenosi B92.

"Veoma sam zahvalan Erdoanu, to je važna posjeta" naznačio je predsjednik Srbije koji je ponovio da će nakon toga u Srbiju doći i predsjednik Francuske Emanuel Makron, premijer Belgije Šarl Mišel (Charles Michel), premijerka Norveške Erna Solberg, Tramp...

Kako je rekao potrebno je dovesti i one iz Afrike i Azije, "koji nam pomažu i po pitanju teritorijalnog integriteta KiM", ali i gdje treba da otvaraju tržišta za robu, građevince...

Dodao je i da je potrebno da se "odradi jedna afrička tura" ali i podvukao da je treba pripremiti na najbolji mogući način kako bi dala i odlične rezultate.