BIH

Kormak: Nije dovoljna suspenzija, referendum treba otkazati

G. D.

22.9.2017

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) izjavila je danas u Banjoj Luci da nije dovoljno samo suspendovati ili odgoditi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, već da on treba biti otkazan.

Odluka o održavanju ovog referenduma objavljena je prije tri dana u "Službenom glasniku RS" nakon čega je predsjednik RS Milorad Dodik istakao da će ova odluka biti suspenadovana u Narodnoj skupštini RS.

- Referendum treba biti otkazan kako bi fokus mogao biti na budućnosti bh. ekonomiji i otvaranju radnih mjesta. Američka vlada je primila k znanju da je došlo do suspenzije, ali je za ukidanje sankcija koje su SAD izrekle MIloradu Dodiku potrebno trajno opredjeljenje za budućnost, a ne za skretanje pažnje s ekonomskih i životnih pitanja - istakla je Kormak.

Ona je naglasila da referendumske teme koje odvlače pažnju čine težim napore da se privuče dodatne investitore u BiH. Rekla je da investicije od 250 miliona SAD čine i dalje relativno malim investitorom i da želi raditi na tome da se one povećaju.