BIH

Ivanić-Peihu: Nastaviti unapređivati duboke prijateljske relacije Kine i BiH

Detalj sa sastanka ( predsjednistvobih.ba)

Fena

21.9.2017

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić primio je delegaciju Kineske političke konsultativne narodne konferencije NR Kine predvođenu potpredsjednikom Maom Peihuom te je izrazio zadovoljstvo posjetom visoke delegacije iz prijateljske NR Kine, uz uvjerenje da će ona doprinijeti poboljšanju već dobrih bilateralnih odnosa.

Mao Peihu je zahvalio na prijemu i izrazio nadu da će duboke i tradicionalno prijateljske relacije i saradnja nastaviti da se unapređuju na svim poljima od zajedničkog interesa.

Politički odnosi između Bosne i Hercegovine i Kine se mogu ocijeniti kao veoma dobri i bez otvorenih pitanja, rečeno je tokom sureta. Istaknut je obostrani interes da se nastavi s unapređenjem saradnje u oblastima turizma, infrastrukture i energetike, gdje je evidentan ogroman potencijal.  

Izraženo je zadovoljstvo uzlaznom putanjom razvoja ekonomskih odnosa BiH i Kine, naročito u okviru mehanizma "16 plus 1". Daljnje jačanje sveukupnih odnosa se smatra jednim od vanjskopolitičkih prioriteta obje zemlje, zaključeno je na susretu.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Čen Bo. 

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik Tugomir Tuljak, a uime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića savjetnik Damir Džanko, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.